АОБР предлага пакет от мерки за улесняване достъпа на работници от трети страни

  • 25 ноември 2019 18:28

  • 656
  • 2
АОБР предлага пакет от мерки за улесняване достъпа на работници от трети страни
© pixabay

Включване на сектор "Строителство" в Списъка икономически дейности със сезонен характер за облекчен достъп на строителен персонал от трети страни до пазара на труда до 90 дни и облекчен режим за наемане на граждани на трети държави на позицията "Международен шофьор" са сред предложените от Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ промени в нормативната уредба за трудовата имиграция. Те са описани в писмо до вицепремиера Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и, която е председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, разпространено от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата.

Сред другите предложения на работодателите е предвидените от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност /ЗТМТМ/ ограничения за гражданите на трети държави, работещи за местния работодател, да не надвишават 20 на сто (респ. 35 на сто за малки и средни предприятия) от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение да се завиши на 35 на сто (респ. 50 на сто за малки и средни предприятия). В правото на ЕС - респективно в законодателството на другите страни-членки, няма изобщо такива ограничения, се изтъква в писмото на работодателите.

Димитров от КНСБ и Велев от АИКБ се скараха в ефир за изплащането на болничните

Целта на предложенията е съществено да се промени нормативната среда за улесняване на привличането на работна сила за българския трудов пазар от трети страни, като се улесни и ускори процесът по получаване на право за пребиваване и работа, изтъкват в писмото си работодателите. Според тях направените промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност в известна степен са облекчили частично вноса на чуждестранна работна ръка /главно при сезонната заетост/, но все още режимът за внос остава най-рестриктивен в сравнение с другите източноевропейски страни.

През третото тримесечие на 2019 г. броят на безработните е 125.4 хил.

България е в челните места измежду държавите с най-големи затруднения при попълването на вакантните длъжности, като 62 на сто от мениджърите са срещнали трудности при намирането на подходящ персонал, се посочва още в писмото до вицепремиера. Необходим е квалифициран технически персонал, оператори на машини, инженери, IT специалисти, счетоводители, мениджъри продажби, шофьори, работници в туристическия бранш (хотелиерство и ресторантьорство), неквалифицирана работна ръка, продавачи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
656 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ниманд

2019.11.26 | 16:36

2

Ама то работа има , но кой е тоя лудия дето ще бъхти за 700-800 лева тея луди ли са ?

Gatzzo

2019.11.25 | 18:59

1

Тези манафи /българските работодатели/ ако може орангутани
ще докарат от Африка, /които да им работят за чепка фуражни
банани/ само и само да не плащат нормални заплати на
своите . . .сънародници !!!

Добави коментар

Водещи новини