КНСБ: Лошото финансово състояние на Стопанската академия в Свищов се дължи на неразумно управление

  • 22 ноември 2019 17:36

  • 2418
  • 0
КНСБ: Лошото финансово състояние на Стопанската академия в Свищов се дължи на неразумно управление
© Булфото

От Националния синдикат Висше образование и наука-КНСБ са категорични, че лошото финансово положение на Стопанската академията в Свищов се дължи на неразумно управление и надвишаване на разходите над очакваните приходи. Това се посочва в позиция на синдиката, получена в БТА.

Синдикатът призовава ректорът да върне неправомерно надвзетите суми, дадени на ръководните кадри за целия период на управление от 2016 г. досега, които по предварителни/приблизителни изчисления са в размер на четвърт милион лева и за които ръководните кадри, според ВОН-КНСБ, не би трябвало да носят отговорност, доколкото те по никакъв начин не са били информирани за поетите от ректора ангажименти.

До края на месеца са необходими незабавни действия и преговори за нов дизайн на работните заплати със синдикатите, така, както е в разпоредбата на Наредбата за структура и организация на работната заплата, се посочва в позицията.

От синдиката отбелязват, че ректорът е плащал големи суми, добавени не само към неговата заплата, а и към всички ръководни кадри, на хора на втори трудов договор и т.н. като целта вероятно е била да си осигури спокойствие и подкрепа.

На синдикалното събрание през ноември 2017 г. е поет ангажимент да се промени начина за формиране на трудовото възнаграждение на ръководния състав и да се отмени начисляването на клас за прослужено време върху определените възнаграждения за ръководна длъжност, което на практика не се е случило. След сигнал на ВОН - КНСБ за установени нарушения и в други държавни висши училища при формиране на допълнителното заплащане на академичния състав с ръководни функции, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изпратил писмо на 30 април 2018 г, в което настоява за промяна в начина на формиране на трудовото възнаграждение на управленския състав и привеждането му в съответствие с трудовото законодателство, посочват от синдиката.

Ректорът е отказал да се съобрази с указанията на министъра с обяснението, че и в други висши училища начисляват клас за прослужено време върху доплащанията за ръководни длъжности и не вижда причина за предприемане на действия, водещи до намаляване на работните заплати. За периода 2016 - 2019 г., неправомерно са начислени и изплатени 250 000 лв, се посочва в позицията.

Отговорност за финансовото състояние на СА носи най-вече ректорът, но такава трябва да се търси и от Председателя на Контролния съвет -проф. Иван Върбанов, смятат от синдикалната организация.
От синдиката отбелязват, че доц. Марчевски е посегнал и на преходния остатък, който от 7 млн. лв. през 2016 г. вече е на нула. Намалил е и самоволно базата за прием на студенти в държавна поръчка - за учебната 2016-2017г. е можел да приеме 900 студенти държавна поръчка, но е решил 200 от тях да са в платена форма, като по този начин, според синдиката, са нанесени финансови щети на Академията.

Административният персонал в Стопанската академия е от 222 човека, а преподавателите са 179. Заплатата на асистент е 748 лв., колкото е и на организатор хранене, а на гл. ас. е 870 лв. - колкото на ръководител ремонти и поддръжка. В изнесения в София офис работи мениджър срещу 2005 лв. (заплата, каквато не получава никой от неакадемичния състав на СА), а организатор на офиса - срещу 1040 лв. Заплатите на доцентите в Академията са 1143 лв., а на професорите - 1777 лв. Затова сме възмутени и омерзени, заявяват от КНСБ.

В позицията се отбелязва, че ректорът на Стопанска академия - Свищов доц. Иван Марчевски е признал вината си за подписаната на 13 ноември заповед за изплащане на 60 на сто от брутното трудово възнаграждение за ноември 2019 г. Това е станало на среща с Националния синдикат ВОН- КНСБ, академичната общност и в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев и кмета на общината Генчо Генчев. Причината за заповедта е липсата на финансов ресурс за изплащане на пълния размер на заплатите.

Синдикалната организация в Академията е оспорила заповедта за изплащане само на 60 на сто от заплатите пред ГИТ заради това, че в нея липсват икономически мотиви, не е съгласувана с профсъюза. В заповедта са пропуснати заемащите ръководни длъжности във висшето училище, в това число самият ректор, което, според синдиката, представлява "двоен стандарт" и дискриминационно отношение към редовите преподаватели, работници и служители.

Novini.bg
2418 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини