Законопроектът за държавния бюджет беше подкрепен в парламентарната Комисия по отбрана

  • 07 ноември 2019 17:31

  • 227
  • 0
Законопроектът за държавния бюджет беше подкрепен в парламентарната Комисия по отбрана
© Novini.bg

Законопроектът за държавния бюджет беше подкрепен в парламентарната Комисия по отбрана, след представянето и обсъждането днес на предвидените за отбрана разходи, с 11 гласа "за", шестима "против" и трима "въздържал се".

Размерът на средствата, определени за МО в държавния бюджет за 2020 г., достига 2 млрд. и 41 млн. лева - 1,61 процента от планирания БВП в размер на над 126 млрд. лева, посочи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, който представи положителното становище на военното ведомство за бюджета в частта му за МО. Размерът на бюджета за 2020 г. е малко над 1 млрд. 545 млн. лева. Но с допълнително предвидени финансови средства в централния бюджет сумата нараства до над 2 милиарда.

Увеличението на бюджета на МО в сравнение с настоящата 2019 г. е в размер на малко над 103 млн. лева. Голямата част от това увеличение е за заплати на военнослужещите, които се предвижда да нараснат отново. Предвидени са и 100 млн. лева за интегрирана система и инфраструктура за новите самолети Ф-16.

От ГЕРБ подкрепиха проектобюджета с аргументи, че като абсолютна стойност никога не е имало такъв, че се придобиват бойни способности и че този бюджет е сериозна и стабилна крачка напред за развитието на въоръжените сили.

От БСП отчетоха и положителни страни, но акцентираха върху стимулирането на хората в отбраната, предупредиха, че проблемите няма да бъдат решени бързо и заявиха, че няма да го подкрепят в този вариант. От ДПС отчетоха положителна тенденция, но заявиха, че ще се въздържат при гласуването.

Последвайте канала на

БТА
227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини