Над 138 милиона лева ще бъдат вложени в подобряване на ВиК-мрежата във Варненско

  • 10 октомври 2019 12:17

  • 282
  • 0
Над 138 милиона лева ще бъдат вложени в подобряване на ВиК-мрежата във Варненско
© pixabay

Над 138 милиона лева ще бъдат инвестирани в модернизация на ВиК инфраструктурата във Варненско, съобщи управителят на водното дружество в града инж. Валентин Вълканов.

Средствата са осигурени от оперативна програма "Околна среда" и собствено финансиране.

В рамките на проекта ще бъдат изградени повече от 22 километра магистрални и довеждащи водопроводи, както и 81 километра канализация в т.нар. вилни зони около Варна. Освен това е планирано и построяването на нова канално-помпена станция. С изпълнението на проекта ще бъде разрешен проблемът с магистралния водопровод "Варна - Златни пясъци", допълва Вълканов, цитиран от БТА.

Той припомни, че в някои от участъците на водопровода загубите на вода достигат до 80 процента. Изпълнението на отделните участъци от мащабния проект ще бъдат възлагани на различни изпълнители, допълни Вълканов.

По думите му предстои обявяването на обществени поръчки, като идеята е реалните строителни дейности да започнат в средата на следващата година. Вълканов каза още, че изпълнението на новия проект няма да доведе до увеличение цената на водата за потребителите. По думите му има шанс стойността да се запази в настоящия си вид поне до края на 2023 г. Условието е да не бъде вдигана през това време драстично цената на тока.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини