С над 15 млн. лева са намалели задълженията на община Перник

  • 24 септември 2019 13:27

  • 299
  • 0
С над 15 млн. лева са намалели задълженията на община Перник
©

С над 15 млн. лева са намалени задълженията на община Перник за последните четири години, съобщи на пресконференция кметът Вяра Церовска.

От 37 621 113 лв. - през 2015 г., сега общо дълговете на общината възлизат на 22 млн. лева. Изцяло са погасени задълженията към НАП, възлизащи на 5 млн. лева. Борчовете към доставчици от 13 597 640 лв. са сведени до 4 млн. лева.

"Заварихме община Перник във финансова кома. Дълговете ѝ съставляваха 2/3 от годишните приходи и Перник не само не можеше да се развива, но и бе спъната дейността на институциите. В началото в кабинета ми влизаха само кредитори", каза кметът, цитиран от БТА.

Тя припомни, че е била изготвена програма за финансово оздравяване на общината, одобрена от Министерството на финансите. Според Церовска намаляването на дълговете се дължи на стриктната финансова дисциплина. Перник се присъедини към групата български общини, с които "Национална компания индустриални зони" ЕАД си сътрудничи за привличането на инвестиции и за изграждането на индустриални паркове, посочи Церовска.

По думите ѝ община Перник се намира на комуникативно място и има обявени терени с площ 346 261 кв. м за индустриална зона.

Вяра Церовска направи днес отчет за свършеното по време на мандата. Изградихме дългоочакваната велоалея с дължина 6,6 км и подменихме спирките, каза още Церовска. По думите ѝ за екипа ѝ е гордост ремонтът на подлеза на жп спирка "Даскалово", който беше "замразен" повече от 35 години. Кметът отбеляза, че усилията на екипа са били насочени и към подобряване на градската среда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини