Валентин Николов: България ще получи милиарди от "Балкански поток"

Очакваме България да получи от порядъка на 9 млрд. лева за около 20 години от проекта "Балкански поток". Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Възвръщаемостта на проекта е предвидена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако нямаше възвръщаемост, КЕВР нямаше да одобри проекта, добави той.

Когато Русия обяви спирането на "Южен поток" и даде началото на "Турски поток", започнахме да работим по газов хъб "Балкан". Част от идеята беше втората тръба да се захранва с газ от "Турски поток", посочи Николов.

По думите му Европейският съюз няма правови механизми за спирането на строежа на "Балкански поток". Всичко е направено по европейските правила. Тази инфраструктура е изцяло българска, заяви председателят на енергийната комисия.

Стойността на проекта е 1,1 млрд. евро, а срокът за реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура.

Николов увери, че страната ни няма да загуби транзитните такси от над 1 млрд. долара за осигуреното трасе за транзитиране на руски газ към Турция.

Той каза, че е умерен оптимист за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Виждаме голям интерес от големи компании. Този интерес трябва да се материализира, заяви Валентин Николов.

Коментари

 1. 2019.09.20 | 20:50

  McClain, спря Южен поток. Да мн един конгресмен. А не чрез правителствени решения. Еднолично.
  Е разбира се , за наша радост- умря!!!!!

 2. 2019.09.20 | 20:36

  А колко щяха да са печалбите от Южен поток!?

 3. 2019.09.20 | 19:15

  "Този интерес трябва да се материализира, заяви Валентин Николов"- Ами то цялата работа била за това.

 4. 2019.09.20 | 19:01

  Новата версия на Борисов не той спрял Южен поток руснаците били като за АЕЦ Белене и Бургас-Алескондрополис само където руските меди писах за шизофренията на Борисов който не пони какви ги говореше преди. Великият газовия хъб на Борисов за които все говори никой не се интересува от него нито руснаците, гърците , турците като ли азерерите

 5. 2019.09.20 | 18:51

  Много, бре - цели 9 000 000 000 за 20 год....

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет