Работодатели и синдикати спорят кой да плаща първите три дни от болничния

Първите 3 дни от болничния да не се плащат нито от работодателя, нито от Осигурителния институт. Предложението на бизнеса, което отново е на дневен ред, предизвика горещ дебат, съобщава БТВ.

В момента за първите три дни от болничния плаща работодателят, а от четвъртия ден нататък – НОИ.

Статистиката обаче показва, че в повечето държави от Европейския съюз е въведен така нареченият "период на изчакване", през който работникът не получава обезщетение.

Най-често този период е между 1 и 3 дни.

В някои случаи, като Ирландия, периодът на изчакване е 6 дни. След изтичане на този период на изчакване, се включва шефът и започва да плаща.

Обикновено участието на държавата започва след като изтече периодът на участие на работодателя.

"Чувала съм коментари – след като няма да ме пуснат тези дни при свършила отпуска, ще си взема болничен, това са директни заплахи от работници, които са реални", обясни Даниела Костова, офис асистент във фирма за производство на шоколади.

Жената подкрепя идеята първите три дни от болничния да не се плащат.

В повечето държави от Европейския съюз има подобно правило. Нарича се "период на изчакване". След като изтече започва да плаща шефът, а след него и държавата.

"Злоупотребата с взимане на болнични вместо отпуск е доста сериозна и може би това ще е една от мерките, която би спряла тази порочна практика", допълни Даниела Костова.

Според колегата на Даниела Сава Бобчев, ако има злоупотреби, трябва да има ясен механизъм за контрол и санкции. Промени, от които ще страдат и съвестните, според него не са най-доброто решение.

"Истината донякъде е по средата, но не знам дали е възможно да има решение по средата. Да, знам, че в други държави наистина се разделя отговорността между работодател, служител и държава. Но 3 дни ми се струват прекалено дълъг период", заяви Сава Бобчев, търговски директор във фирма за производство на шоколади.

Бизнесът настоява за промените, защото сегашната ситуация стимулирала злоупотребите.

"Не е приемливо да не се плаща, съжалявам, извинявайте – това е абсурдно, нечовешко и до известна степен незаконно", коментира Мика Зайкова, икономически експерт.

"В едно предприятие работят баща, майка и син – разболяват се по едно и също време от различни болести и сина поства във „Фейсбук” как пият бира на плажа", каза Васил Велев, АИКБ.

За първите 6 месеца на годината под 1 процент от всички издадени болнични са отменени.

Коментари

 1. 2019.09.20 | 15:33

  Ама, защо все гледаме държавите от Европейския съюз, какво правят, а заплатите им не ги гледаме!!!

 2. 2019.09.20 | 09:07

  Навсякъде ги има такива, които взимат болничен редовно. Може да си ги проверят кои са и да ги санкционират, но не и в това число да влизат хората, които ще използват болничния по предназначение. Същата работа и с гражданската отговорност.. Защо аз да плащам повече, за това, че има хора, които на година правят по няколко произшествия.. Ми нека на тях ги увеличат и санкционират. Всичко пак в интерес на определени хора..

 3. 2019.09.20 | 08:47

  Аман от такива фалшиви болнични и телкове! Заради маймуните страдат наистина болните хора. Тези горе дето сте на големи заплати е редно да си ги оправдаете и да измислите нещо стабилно,та да се сложи край на тия маймунджилъци! Тя България затова няма никога да се оправи. Всички са маскари!

 4. 2019.09.20 | 06:23

  Ако например осигуряват пари за храна, когато си в болничен, тези пари не ти се полагат, и ето ти антистимул за ненужно излизане в болничен......а нещо за двойни заплати, господа с яхти за по-няколко милиона?

 5. 2019.09.20 | 06:07

  А ще намалят ли здравните осигуровки? Не. Просто народ, свикнал да го Шави кой както може.

 6. 2019.09.19 | 22:05

  Да не плащат първият ден е оптимално решение.

  1. 2019.09.20 | 05:51

   По оптимално е да си почиваме първия работен ден ,а те да го платят така болничните ще намалеят.

 7. 2019.09.19 | 23:47

  Ся мой да ви са стори малко ревУлюционно ама за да няма болнични,давайте ЗАПЛАТИ,а не помощи! То и за това хората бягат да изкарат някой лев отнякъде другаде! А болничният (първите три дена) тогава може да е примерно 40% от ЗАПЛАТАТА! За кво ви са тия висшета като немойте на две магарета да разделите плявата?!?

 8. 2019.09.19 | 22:35

  най-добре е те да не плащат нищо нито заплати нито осигуровки,а ние да работим до смърт.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет