Бисер Петков: Очертава се липса на кадри със средно образование

Очертава се дефицит на квалифицирани кадри със средно образование. Това заяви днес в Сливен министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. . Министърът е на работно посещение в града, като се срещна с кмета и областния управител на Сливен.

Прогнозите за развитието на пазара на труда сочат свиване на населението в трудоспособна възраст, като се очаква през 2024 година над 4 300 000 души да бъдат в това число. Това изисква нови мерки на пазара на труда, който през тази година бележи рекордно ниски нива на безработица, посочи министърът. По думите му българската икономика е във висока точка с над 75 процента коефициент на заетост на населението в трудоспособна възраст.

Новите мерки на пазара на труда ще включват активирането на неактивни лица, като фокусът ще бъде не към субсидираната заетост, а към повишаване качеството на работната сила чрез инвестиции в обучение и нови квалификации. Значителен ресурс от програмата за развитието на човешките ресурси ще се насочи в дигитализация.

В програмата на министъра днес са включени още посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция за незрящи - мъже и жени в Сливен, две предприятия в града и с ръководителите на регионалните структури на МТСП. Той заяви, че очаква от големите работодатели предложения за развитието на пазара на труда в региона.

Коментари

  1. 2019.09.03 | 12:34

    А, добро утро, Г-н министър! Ами то българи с деца останаха ли? Останаха само вашите избиратели - циганите с много деца, но те пък не смятат ученето за необходимост. Като им потрябва шофьорска книжка, ще си я купят, комай за друго не им трябва образование. Дали вашето правителство ще прогледне повече от личните си интереси?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет