Манолов: Българинът работи много, но по принуда

  • 02 септември 2019 07:52

  • 1199
  • 1
Манолов: Българинът работи много, но по принуда
© кадър - БТВ

„Шампиони сме по заработени часове в рамките на Европейския съюз за една година. Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Това най-често се случва по принуда, а не по желание”. Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" в ефира на БТВ. Европейската статистика сочи, че българите и гърците работят най-много в рамките на ЕС.  Делът на извънредния труд у нас също е най-голям.

„Ние превърнахме сумираното изчисляване на работното време от изключени в правило, което не е добре”, допълни Манолов.

„Извън това специален извънреден труд е този през събота и неделя и още по-специален - на национални празници. Единият се заплаща с 50% повече, а другият - два пъти по-високо”, поясни президентът на КТ „Подкрепа”.

По думите му обаче в България правилата се заобикалят поради нежеланието на работодателите да заплащат извънредния труд.

Според него трябва да се ограничи обемът на сумираното изчисляване на работното време и всичко над това да се доплаща като извънреден труд, както е редът.

Димитър Манолов е на мнение, че трудът у нас не се цени и е най-евтиният ресурс. Не се уважава и нощният труд, който е най-вредният за здравето.

Последвайте канала на

Калина Христова
1199 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.09.02 | 21:04

1

Не е ли по-правилно да работи много, но с желание?

Добави коментар

Водещи новини