Банкер: Внимавайте с кредитите!

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, заяви в Сутрешния блок на БНТ, че хората трябва да внимават когато теглят кредити и добре да обмислят бъдещите си възможности.

Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20%, което е далеч от здравословните показатели, категоричен е банкерът. Ръст има и при потребителските кредити. "Освен ипотечните кредити, сериозен ръст има и при потребителските заеми, алармира  Андронов.

Според банкера здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ.

По думите на Андронов основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж.

Андронов коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет