Шефът на НЕК: Свободният пазар на ток е оставен на самотек

09 юли 2019 16:31

© Novini.bg
579 3

В момента така са организирани нещата, че свободният пазар е оставен за самотек и в един момент дори може да няма електроенергия за свободния пазар в България. Това каза по време на днешното заседание на Комисията по енергетика изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев, предаде репортер на Novini.bg

За година и половина е изнесена 10,7 млн. мегаватчаса електроенергия. За нея са дадени около 860 млн. лева. Това обаче е субсидирана електроенергия. Ако половината от това количество беше останало за свободния пазар, нещата щяха да са различни. Единствените производители, които не са субсидирани, са НЕК, АЕЦ "Козлодуй", и "Марица Изток" 2, заяви Илиев.

По думите му през последния месец е имало големи лъкатушения в търсенето на електроенергия на свободния пазар.

Цените на свободния пазар се вдигат, защото миналата година се въведе една такса от 5% върху всички производители, която се пое изцяло от българския бизнес. Освен това, тази година се въвежда цена за достъп. Така че само от тези две неща с 20 лева се товари цената на тока за свободния пазар, посочи Петър Илиев.

Константин Тодоров
579 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар
Българка

2019.07.09 | 17:53

3

То май всичко вече е на самотек! Дори и ние българите-до където издържим. Голямо лапане!

гост

2019.07.09 | 17:40

2

Хем субсидия, хем пари от продажба на ток - какво стана тука?! Частните производители на една стока се субсидират за сметка на държавните производители на същата стока - ти да видиш?

2019.07.09 | 16:43

1

Този не подаде ли оставка

Добави коментар

Водещи новини