Скопие: Имаме интерес да инвестираме в АЕЦ "Белене"

  • 29 юни 2019 21:08

  • 890
  • 2
Скопие: Имаме интерес да инвестираме в АЕЦ "Белене"
© Булфото (архив)

Нашата оценка е, че най-бързият, най-простият и най-евтиният начин да се осигури базисна енергия за по-дълъг срок е чрез атомната централа "Белене" в България и с включване в нейното изграждане, заяви вицепремиерът на Северна Македония Кочо Ангушев, но добави, че това е далече от реализация.

"Българската страна обяви, че събира оферти, в което на практика търси партньори за този проект. Ние като държава вероятно трябва да видим нашия интерес да участваме в такъв обект, тъй като с хода на времето губим базисната си енергия, защото нямаме въглища", каза Ангушев.

Пояснявайки, че базисна енергия се произвежда от въглища, газ или гориво и други източници няма, вицепремиерът подчерта, че тъкмо затова Скопие е проявило интерес за участие в Белене.

"Все още обаче концепцията от българска страна не е ясна и те нямат изградена докрай финансова конструкция, нито структура на заинтересуваните страни. Виждам, че целият регион изразява интерес за участие в този проект. Мисля, че е много рано да се говори за някаква конкретна реализация", каза Ангушев, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
890 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.06.30 | 01:17

2

От 7 години работя в МК.....коментара ми е хахахахаха

до скоро ТИКВАТА ГАДНА КРАДЛИВА

2019.06.29 | 21:28

1

СЕ ХВАЛЕШЕ СЪС ТРИТЕ ПРОВАЛЕНИ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТА.

Добави коментар

Водещи новини