Проучване: България увеличи износа в машиностроенето към Германия

В България се отчита увеличаване на обемите на износ към Германия в сектор машиностроене. Това сочи проучване на сдружение "Клъстер на малките и средни износители".

В България се отчита значително увеличаване на обемите на износ към Германия, но все още вносът оттам е по-голям. Това сочи пазарно проучване в сектора машиностроене и производство на части на сдружение "Клъстер на малките и средни износители", изготвено по проект по ОП "Иновации и конкурентоспособност ".

Резултатите от проучването бяха представени на пресконференция от изпълнителния директор на сдружението Добромир Добрев.

В клъстера членуват 18 малки и средни предприятия, семейни фирми, експортно ориентирани в производството на части за машиностроенето. Като основен проблем пред тях е именно фактът, че те са прекалено малки и нямат достатъчен административен и капацитет. Участието им в клъстера им е помогнало да получат нови договори.

"Заедно със свои партньори те могат да се включат във веригата на добавената стойност като поддоставчици", обясни Добрев.

Деница Николова, член на УС на сдружението заяви, че участието в големи европейски изложения е осигурило нови партньорства. Тя обясни, че на европейско ниво ще се търсят механизми за стимулиране на проактивни клъстерни политики с нови бюджетни линии.

"Ще бъдат поощрявани клъстерите, които са получили клъстерна марка", обясни тя. В бъдеще сдружение "Клъстер на малките и средни износители" залага като свой приоритет участието в европейски клъстерни мрежи. По този начин нашите малки и средни предприятия ще могат да станат част от европейските мрежи на доставки, обясни Николова.

По думите й друг приоритет на клъстера е активното участие на европейско ниво за разработване и предлагане на квалификационни услуги за придобиване на специфични умения, които в момента не се предлагат от по-тромавата система на формалното образование.

Добромир Добрев обясни, че в страната ни клъстерите работят като свободни организации и обединения на малки и средни предприятия. По думите му броят на клъстерите у нас варира, но стабилно ядро представляват около 20 клъстера - членове на Асоциацията на бизнес клъстерите. Сдружението представлявано от него също планира членство в асоциацията.

Коментари

  1. 2019.05.27 | 14:03

    Миналата година дедо Гошо закарал 2 ръчни колички с баничарката до Германия. Тая година вече е закарал 3 - 50% увеличение на износа в машиностроенето. А ако включим флекса и бормашината в багажника - ехей, и асортимента се е утроил!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет