Емил Хърсев: От щедростта на управляващите не можем да се оплачем

  • 03 май 2019 18:34

  • 2649
  • 9
Емил Хърсев: От щедростта на управляващите не можем да се оплачем
© БНТ

Бюджетният излишък към април е в размер на близо 2,7 млрд. лева, което е почти рекорд. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ икономистът Лъчезар Богданов.

Приходите се изпълняват сравнително добре, имаме ръст на заетостта и на доходите. Имаме по-високо потребление, растат и данъчните приходи. Текущите разходи растат, но капиталовите разходи не се изпълняват – на министерствата са отпуснати средства да правят инвестиции, но по някакви причини те не го правят, заяви Богданов.

Трябва да сме принципно икономични, но това не означава, че трябва навсякъде да се режат разходите, каза икономистът, като посочи, че добър пример в това отношение е увеличението на заплатите на учителите и на медицинските сестри.

При бюджета е важен само крайният резултат, числата в края на годината. Иначе е вярно, че имаме забавяне на капиталовите разходи в началото на годината, заяви икономистът Емил Хърсев.

Попитан дали можем да очакваме управляващите да станат по-щедри заради високия бюджетен излишък, икономистът каза: "Управляващите са доста щедри. Бяха направени значителни разходи за увеличения на заплати. От щедрост не можем да се оплачем, но в страна с валутен борд винаги трябва да се внимава с разходите".

Много важно е да подчертаем нещо, което остава в сянка – по-добрата събираемост на данъците, добави той.

Безспорно това е един от факторите за по-високите приходи в бюджета през последните години, коментира Лъчезар Богданов. Той подчерта, че трябва да се следи ефективността на всеки направен разход, тъй като, по думите му, няма гаранция, че повечето дадени пари в определена сфера ще се похарчат ефективно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2649 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Оцеляващ от грабежа СДС-арски българин

2019.05.04 | 07:41

9

Аго бяха съдени и обесени когато трябваше, на пилона пред НДК за назидание само шестима комуняго- СДС-@йдуци, например - Сашо Нереза, Крастав Петко,Стефан Крълежа , Сюлейман Безродний,Куневица и ДрагалЪвския гърбат @й дук, нямаше сега да ни се налага да пишеме , кълнеме и да псъваме тези,които ни докараха до тук !
Абсега от мен "@натема"!

Lissa

2019.05.03 | 21:38

8

И︆︆ск︆︆аш л︆︆и да с︆︆е на︆︆ме︆︆ри ж︆︆ен︆︆а за ед︆︆на н︆︆о︆︆щ? Д︆︆об︆︆ре до︆︆шл︆︆и на >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆S︆︆e︆︆x︆︆y︆︆d︆︆r︆︆o︆︆m.︆︆C︆︆o︆︆m
***************************************************************
Не в момента с момичета? Да, всички хора обичат големи неща и дълги действие. Опитайте >︆︆>︆︆> >︆︆>︆︆> w︆︆w︆︆w.︆︆X︆︆X︆︆m︆︆ac︆︆ho.︆︆C︆︆o︆︆m

Verato

2019.05.03 | 21:24

7

Тощи е мрьсен лизгач

Ако слушам...

2019.05.03 | 21:05

6

Ако слушам Хърсев и Благо,просто цъфтим и вързваме отвсякъде...?!Да,ама не...!
Най- бедната държава в Европа сме...,народа гладува...,топим се като нация...,корупцията е завладяла най-висшите етажи на властта...,младежта бяга в чужбина...!Какво ми се хвальотите с тия розови очила,я моля слезте на земята...?!

Благо

2019.05.03 | 19:07

2

Разбира се на бесепарите тези факти хич не им харесват, особено казани преди избори. но нали трябва да плюваме по управниците. Затова за тях Хърсев е ченге.

Факти

2019.05.03 | 20:42

5

Най-бедните в европа, най-нисколпатените, най-съсипаната икономика, най-високите цени, топим се като народ и сме необразовани.
Тия факти защо не се споменават предизоборно ?

Haha

2019.05.03 | 20:29

4

Тоя от името на джипигруп ли говори.Ако да, то наистина е много прав.
Виж от името на болните дето умират пред болниците, пенсионерите и тн ...

2019.05.03 | 19:54

3

абе щедри са към своите хора

бкп в белене!

2019.05.03 | 18:40

1

особено ти, ченге гнусно....винаги на хранилката...

Добави коментар

Водещи новини