Геолози: Добивът на шистов газ ще отрови водата ни

  • 06 март 2012 11:16

  • 933
  • 1
Геолози: Добивът на шистов газ ще отрови водата ни
©

Проблемът със шистовия газ е капката, която преля чашата за много тежкия проблем за използването на българските минерални суровини. Най-накрая трябва да се приемат разумни закони за българските минерални суровини, които са невъзстановими. По този начин отнемаме средствата и на нашите деца и внуци.

Това каза на пресконференция на тема "Срещу добива на шистов газ в България, срещу готвената световна война, за смяна на съществуващата система" д-р Детелин Дачев от клуб "1 ноември".

Той призова, когато ни казват, че чуждите компании, които искат да експлоатират залежите на шистов газ в България, ще създадaт работни места у нас, да си припомним античната поговорка "Бойте се от данайците, дори когато ви носят подаръци". Според д-р Дачев от близо две години българското общество се обработва и манипулира, че страната ни е богата на шисти и проблем няма. "Това е така, обаче тези суровини не трябва да се разработват – технологията е дотолкова несигурна, че не се знае дали отровните вещества, които се интегрират в шистите, няма да разрушат водоносните хоризонти. Това, което е най-важно в случая, е, че почти цяла Северна България е бедна на питейна вода, а компаниите планират да вкарват при проучванията милиони галони вода. Откъде ще вземат такова количество, до Дунав ли ще ходят", подчерта той.

Според геолозите стратегията на фирмата ще бъде да направят няколко сондажа в Северна България и да кажат, че няма залежи, а по-късно ще поискат концесия за добив в Южна България. Има научни изследвания още от 1962 г., които показват, че имаме залежи на шисти, които могат да се ползват в различни приложения. Шистите са специална суровина – като злато, среборо, галий и индий, и не трябва да я предоставяме в чужди ръце. Американският посланик Джеймс Уорлик казва – вие не се съгласихте, но 2014 г. ще се съгласите – това не е ли дипломатически шантаж", попита риторично д-р Детелин Дачев.

От геоложката гилдия са писали до президента, премиера и председателя на Народното събрание, за да изразят категоричното си искане да не се допуска добива на шистов газ в България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
933 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.03.08 | 13:59

1
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си

Добави коментар

Водещи новини