Има ли светлина в тунела за ТЕЦ „Марица-изток 2”?

  • 04 април 2019 17:52

  • 2041
  • 4
Има ли светлина в тунела за ТЕЦ „Марица-изток 2”?
© Pixabay

Ако до края на месец май не бъдат предприети действия, бъдещето на ТЕЦ „Марица-изток 2” е предрешено. Спешно трябва да се увеличи капиталът на дружеството.

Това заяви днес зам.-председателят на Националната федерация на енергетиците Георги Петров по повод оцеляването на комплекса. По време на пресконференцията, която се проведе в Стара Загора,  експертите обявиха своята позиция за бъдещето на ТЕЦ-а.

„Считаме, че има много малко време за предприемането на стъпки, както по отношение на извън държавата, в ЕК, така и вътре в държавата по отношение на промени, свързани със законодателството, тоест в парламента, както и в Комисията по енергийно и водно регулиране”, посочи специалистът.

Петров припомни, че от първи юни се приема нова цена на електроенергията.

„Ако дотогава не бъде променен Законът за енергетиката и не бъдат реализирани действия в посока на признаване на разходите на цената на електрическата енергия за ТЕЦ „Марица-изток 2”, може да се счита, че въпросът с ТЕЦ-а и неговото най-близко бъдеще, поставянето във финансова несъстоятелност, е така да се каже въпрос на месеци”, смята още енергетикът.

Според специалистите няма никакво време за губене.

„Реални действия ние не виждаме, а тук точно това е крайъгълният камък”, обясни още Петров.

Специалистът смята, че ако ТЕЦ-ът бъде затворен, това неминуемо ще се отрази на мините. Необходима е промяна в Закона за енергетика, а по думите му инфраструктурата е критична.

„Защо се мъчим да убием ТЕЦ-2 и да го вкараме в несъстоятелност”, попита от своя страна енергийният експерт Антон Иванов.

Той изрази силно притеснение от това, което се случва.

„Разходите на мините се повишават всяка година. От 2017-а, 2018-а са се повишили с 14-15 милиона. В това число и електроенергията - с 6 милиона нагоре, като сложим и горивата-1.3 милиона. Разходите се повишават, а приходите ни намаляват”, смята Иванов.

От 2017 г. са продадени 31 млн. тона въглища, а 27.9 млн. тона е бройката за миналата година.

„В пълното си право сме да искаме сигурност, да искаме бъдеще. Обещанията си слушахме доста време”, посочи той, като допълни, че трябват бързи и моментални мерки.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2041 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Българофил

2019.04.04 | 21:40

4

Марица 2 я източваха като всяко печелившо държавно дружество! Тя продаваше ел.енергията на значително по-ниски цени от американските Марица 1 и Марица 3, които обаче бяха оборудвани с филтри за да отговарят ня екологичните изисквания на ЕС!!! Сега се оказва,че само М2 не е до оборудвана и трябва да бъде затворена, а американските които стоят в резерв и им се плаща без да произвеждат остават но токът им е почти двойно по-скъп с гаранция от Правителството благодарение на Командира Костов!!! Мините захранват и трите централи но с американките никой не иска да търгува на тези високи цени!!! Нещата са сложни като се има предвид, че Мариците произвеждат повече ел.енергия от двата реактора на Козлодуй!!! Останалите екологични производства са ВЕЦовете и ТЕЦовете на газ, както и фотоволтаичните паркове но голяма част от тях не работят зимно време!!! България беше сила в енергопроизводството, защото заводите бяха стари и високоенергоемки но сега или липсват или са с изключително ниска енергийна консумация!!!

Virginia #

2019.04.04 | 19:25

3

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето.

повече тук..........>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

да фалира веднага

2019.04.04 | 19:03

2

Един от най-големите замърсители и поредната каца без дъно, лапаща от нашите пари, трябва да бъде фалиран незабавно! Стига с тея миньори - обикновени изнудвачи май, не желаем да бъдем тровени повече!

Аййй

2019.04.04 | 18:23

1

аййййаййй ако затворите централата какво ще правят хилядите отрочета дето са наредени там на служба ????????????????

Добави коментар

Водещи новини