Българският износ за Армения надхвърли 10-годишен рекорд

  • 12 март 2019 17:18

  • 386
  • 1
Българският износ за Армения надхвърли 10-годишен рекорд
©

Българският износ за Армения през 2017 г. достигна 31 млн. щ. д. - най-високото си равнище за последните 10 години. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на Българо-арменски бизнес форум в Ереван, съобщи пресслужбата на МИ във вторник. В събитието участват над 100 компании от двете страни.

"Надявам се да набележим сфери на сътрудничество като например партньорство на наши компании за реализиране на проекти в трети страни", подчерта Александър Манолев и даде пример, че български и арменски фирми могат заедно да работят на пазарите в Далечния Изток. По думите му е важно и арменският износ за България да расте. "Отправям покана и София да домакинства подобен форум, за да продължат разговорите между бизнеса, които днес ще започнат", допълни Манолев.

Акцент в неговото изказване бяха и възможностите за бизнес и инвестиции в България. "България предлага най-ниските данъци в Европейския съюз, което в съчетание с налична квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи, ни нареждат сред най-добрите дестинации за бизнес в рамките на Съюза", каза още Манолев. Той цитира и статистика, според която за последните 10 години чуждестранните инвестиции у нас надхвърлят 29 млрд. евро.

"Още веднъж ще подчертая, че нашето желание, в областта на двустранно сътрудничество, е да се пристъпи към реални и конкретни стъпки за засилване на взаимодействието, както на институционално, така и на бизнес ниво, с цел активизиране на взаимната търговия между двете страни", обобщи Манолев.

Във форума участие взеха и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Росен Желязков, министърът на икономическо развитие и инвестиции на Република Армения Тигран Хачатрян, президентът на Съюза на производителите и работодателите на Армения Арсен Казарян и др.

Заместник-министър Манолев е на посещение в Република Армения за участие в Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество заедно с бизнес делегация включваща близо 30 български компании. В програмата на визитата са предвидени срещи с представители на институциите и потенциални инвеститори.

Последвайте канала на

Novini.bg
386 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Роб на влаЗта

2019.03.12 | 18:03

1

Голям мечтател...
Мечтана дестинация за инвестиции(в тоз батак само корупция)
Изнесли сме ...Но какво след като нищо не произвеждаме .(кражбата не е производство нищо че носи пари)

Добави коментар

Водещи новини