ЕК: България е сред страните с икономически дисбаланси

  • 27 февруари 2019 14:08

  • 689
  • 0
ЕК: България е сред страните с икономически дисбаланси
© Кадър Нова телевизия (архив)

България попада сред страните с икономически дисбаланси, съобщи еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис при оповестяването на пакета за зимния семестър.

Същевременно еврокомисар Домбровскис посочи и положителните тенденции за страната ни, предаде "Хоризонт".

„Действително, миналата година ние достигнахме до заключението, че в България вече няма свръхдисбаланси. Сегашната ни оценка е, че тя все още е изправена пред дисбаланси поради определена несигурност във финансовия сектор, съчетана със сравнително все още висока корпоративна задлъжнялост“, каза той.

„В същото време икономическият растеж продължава изключително високата си тенденция - очаква се той да бъде 3,6% тази и следващата година, съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт се очаква да бъде около 26%, което е едно от най-ниските нива в ЕС. Има бюджетен излишък, виждаме и добри показатели за пазара на труда като цяло, така че икономическата ситуация се подобрява“, добави еврокомисарят.

На въпрос на „Хоризонт“ дали попадането на България в групата с дисбаланси ще ни попречи да се присъединим към чакалнята на еврозоната през юли, еврокомисар Домбровскис отговори:

„В това отношение работата продължава на базата на писмото с поетите ангажименти, което България подаде в Еврогрупата миналото лято.  Освен това Европейската централна банка започна изготвянето на задълбочена оценка на качеството на активите в банковия сектор. Очаква се резултатите да бъдат публикувани през юли. Така че решението дали България да се присъедини към чакалнята на еврозоната ще бъде взето на тази основа и е реалистично да се очаква през третото тримесечие на тази година“. 

В оповестения доклад от зимния семестър Европейската комисия отбелязва сериозните проблеми в застрахователния сектор у нас. Забележката е сред новите констатации на Брюксел.

Оттам обръщат внимание, че от лятото - след случая „Олимпик“, няма титуляр на поста заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за застраховането. Също така още от ноември е известно, че председателят Карина Караиванова ще премине в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Последвайте канала на

Десислава Станева
689 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини