Делян Добрев: До месец ще отговорим на ЕК за отварянето на пазара на газ и ток

  • 28 февруари 2012 11:28

  • 840
  • 1
Делян Добрев: До месец ще отговорим на ЕК за отварянето на пазара на газ и ток
©

До месец България ще отговори на последното писмено предупреждение на Европейската комисия за отваряне на пазара на газ и ток.

Това съобщи ресорният заместник-министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев, предаде БНР. В понеделник Еврокомисията съобщи, че е решила да придвижи наказателната процедура срещу страната ни за неспазване на общото законодателство за отворен пазар на ток и газ. България ще отговори на заплахата съд на ЕК чрез 2 свои действия, уточни Добрев. Първо, страната ни ще промени Закона за енергетиката, обясни заместник-министърът:

Директивите са отразени в промените в Закона за енергетиката, внесен януари месец в Народно събрание. Миналата седмица мина на водеща комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, така че се надявам народните представители в рамките на един месец да съумеят да приемат и на второ четене законопроекта, с което реално ще се отговори на исканията на Европейската комисия.

ЕК всъщност иска България да преструктурира НЕК, като отдели от нея Електроенергийния системен оператор. Физичиеското разделяне на НЕК и ЕСО е второто нещо, което ще направи страната ни. Това обаче ще отнеме повече време и ще се извърши от консултант, договорът с който ще бъде подписан до месец.

Срокът на целия му договор е 9 месеца. През първите 3 месеца консултантът следва да направи анализ кой е най-добрият начин да бъде отделен от дружеството. В следващите 3 месеца трябва да се извърши физическото разделяне. Последните 3 месеца са с цел да има един период на мониторинг, в който, ако се наложи нещо да се коригира, то да бъде коригирано.

Последвайте канала на

Десислава Станева
840 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
134

2012.02.28 | 12:13

1
http://signup.wazzub.info/?lrRef=f4203197

Добави коментар

Водещи новини