Ето с какъв бюджет ще разполага Община Стара Загора през 2019 година

  • 07 януари 2019 12:02

  • 509
  • 0
Ето с какъв бюджет ще разполага Община Стара Загора през 2019 година
© Novini.bg

Прогнозната рамка на бюджета на Община Стара Загора за 2019 г. е 115 882 114 лева, което е с 11 млн. лв. повече в сравнение с предходната година . Данъци и такси няма да се вдигат.

Не се очаква увеличение на приходите от данък автомобили заради въведената еконорма. Това стана ясно по време обществено обсъждане, в което участва кметът Живко Тодоров, общински съветници и граждани.

Кметът изтъкна, че в Стара Загора местните данъци и такси са едни от най-ниските в страната и не са променяни от 2012 година. По думите му събираемостта на приходите от данъци и такси е оптимална и една от най-високите в страната. Използват се максимално ефективно и европейските фондове, за да се добавят външни средства към бюджета.

Най-много средства - над 52 млн. лв. в Бюджет 2019, се предвиждат за "Образование", като близо 4 млн. лв. от тях са за дофинансиране на държавно делегирани дейности. Средствата за държавно делегираните дейности са увеличени с над 8 млн. лв., в размер на 68, 3 млн. лв., като 11 % от тях са за социалните домове, подчерта главният финансист Цанка Ганева.

Близо 8 млн. лв. са заложени в общинската хазна за 2019 г. за осигуряване на чистотата, а 3, 1 млн. лв. ще отидат за управление на дейностите по отпадъците.

За осветление на улици и площади в бюджета за тази година се предвиждат 1, 8 млн. лв., за изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа - 3, 5 млн. лв., а за озеленяване ще отидат 1,5 млн. лв.

В разходната част на бюджета са заложени приоритетни проекти, по някои от които вече се работи, поясни кметът Тодоров

. По-важните акценти в инвестиционната програма на общината са разширението на парк "Артилерийски" на прогнозна стойност 3,9 млн. лв., извършване на общ ремонт на залата в областна администрация на стойност 2, 7 млн. лв., преустройството на сградата, дарена от Мария Жекова в Културен център за талантливи деца на стойност 905 000 лв.

Oбщинските съветници ще гласуват бюджета на сесия в края на месеца.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини