От ЧЕЗ призовават за разумно потребление на електроенергия

  • 19 ноември 2018 11:34

  • 591
  • 1
От ЧЕЗ призовават за разумно потребление на електроенергия
© Pixabay (архив)

Във връзка с понижаване на температурите през зимния сезон и повишаването на потреблението на електроенергия от ЧЕЗ призовават за разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност, съобщиха от компанията. От ЧЕЗ напомнят, че консумацията на електроенергия е основен фактор при формиране на сметката за ток.

Съветите за енергийна ефективност, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с промяна на навиците и начина на мислене. Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата без да нарушават комфорта в дома, посочват от компанията.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10 процента. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10 процента, ако температурата на нагревателя се понижи от 60 градуса на 55 градуса. Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30 градуса, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток, отбелязват от ЧЕЗ.

Данните от статистиката на компанията показват, че средната консумация на електроенергия от битов клиент на дружеството през декември, януари и февруари в периода 2014-2018 г. е 329 киловатчаса, което е с близо 84 процента повече отколкото през септември за същия период. Причина за нарастването е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България - около 40 процента от общата консумация, което е значително над средното ниво за Европейския съюз. Изследвания сочат, че над 70 процента от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември-февруари е за отопление и затопляне на вода, a останалите близо 30 процента се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

ЧЕЗ е силно ангажирана с популяризиране на идеите на енергийната ефективност. Инициативите на дружеството в тази насока целят не само да допринесат за устойчивото развитие и опазването на околната среда, но и да формират изцяло ново отношение към потреблението на електроенергия. Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и приблизителна консумация на най-често използваните електроуреди в домакинствата са публикувани в подсекция "Енергийна ефективност" на www.cez.bg.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
591 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
"Разумно"

2018.11.19 | 11:59

1

Тоест да стоим на тъмно и студено, защото и без това ще увеличават цените на тока. Най-странното е, че населението на България намалява най-бързо в света, тоест и потреблението на електроенергия би трябвало да намалява, а цената на тока расте. Къде е логиката?

Добави коментар

Водещи новини