Пореден растеж на продажбите на дребно в България

  • 03 октомври 2018 15:22

  • 584
  • 0
Пореден растеж на продажбите на дребно в България
© Novini.bg

Продажбите на дребно в еврозоната се свиха изненадващо през август за втори пореден месец, докато в рамките на целия ЕС стабилизираха на нивото от юли, което не е добър знак, че вътрешното потребление ще продължава да бъде важен генератор за икономически растеж в Европа през третото тримесечие. Продажбите на дребно в България обаче нараснаха за шести пореден месец, след като се свиха за последно през първите два месеца на годината, показват данни на Евростат.

Търговията на дребно в еврозоната се сви през август с 0,2% спрямо юли, когато се понижиха с 0,6% при осреднените очаквания на финансовите пазари са повишение с 0,2 на сто, като това представлява намаляване на продажбите на дребно за втори пореден месец. Влошаването се дължи на понижение с 0,6% при продажбите на автомобилни горива и с 0,3% на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителни потребителски стоки останаха на нивото от предходния месец.

На годишна база обсче растежът на продажбите на дребно в еврозоната се ускори през август до 1,8% от 1,0% през юли (низходяща ревизия от предишна оценка за повишене с 1,1%), докато участниците на финансовите пазари разчитаха на повишение с 1,7 на сто. Основен генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база беше повишението с 2,9% при продажбите на нехранителни стоки и с 0,9% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато при автомобилните горива беше отчетено понижение с 0,3 на сто.

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно през август останаха на нивото от юли, когато се понижиха с 0,2%, докато на годишна база техният растеж се ускори до 2,4% от 2,0% през юли.

За разлика от по-слабите данни за ЕС и в частност за еврозоната, Евростат отчете поредно повишение на продажбите на дребно в България на месечна база и техен двойно по-силен растеж на годишна база.

През август търговията на дребно в нашата страна се увеличи с 0,5% спрямо юли, когато нарасна с 0,2 на сто, отбелязвайки подобрение за шести пореден месец. По този показател България споделя с Естония и Обединеното кралство деветата позиция сред всички 28 страни - членки на ЕС.

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се ускори в края на лятото до 5,1% от 4,9% през юли, потвърждава за наличието на устойчив растеж (на годишна база) за 23-и пореден месец. По-добро повишение на търговията на дребно през август е отчетено единствено в Ирландия (скок със 7,9%), Литва (със 7,4%), Унгария (с 6,8%) и Полша (с 6,5%).

Последвайте канала на

Десислава Станева
584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини