Бисер Петков участва в неформалната среща на Съвета на ЕС във Виена

  • 19 юли 2018 15:40

  • 738
  • 0
Бисер Петков участва в неформалната среща на Съвета на ЕС  във Виена
© МТСП (архив)

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  участва в неформално заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика, което се провежда на 19 и 20 юли във Виена, Австрия, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

По време на форума беше направен преглед на новите форми на заетост, като акцентът беше поставен върху онлайн платформите за работа. Министрите на труда и социалната политика на ЕС обсъдиха още влиянието на дигиталната трансформация на заетостта, ролята на Европейския социален фонд плюс и Европейския фонд и въздействието на роботизацията върху качеството на труда.

Цифровата трансформация, дигитализацията и новите форми на заетост са ключови елементи, свързани с бъдещето на труда и аз се радвам, че темите на Австрийското председателство продължават един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, като доразвиват и задълбочават въпросите, свързани с роботизацията и новите форми на заетост, каза министър Петков в изказването си по време на заседанието.

Той обърна внимание, че онлайн платформите осигуряват гъвкавост и предимства за потребителите, но създават предизвикателства пред защитата на социалните права на работниците. По време на дискусията министър Петков подчерта, че възникването на нови професии и модели на работа биха създали възможности за по-добро съчетаване на семейния и професионалния живот и за насърчаване на по-бързото връщане на пазара на труда на жените след раждане с цел да се намали загубата на професионални знания и умения, което се получава при по-дълго отсъствие от работа.

Министър Петков отбеляза, че България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в сектор "Информационни и телекомуникационни технологии" с 27,7%, Според някои статистически наблюдения жените, работещи в дигиталния сектор, напускат работа много по-често от мъжете. Тенденцията е най-силно изразена във възрастовата група между 30 и 44 години, която е ключова за професионалната кариера, а това има своята икономическа цена. По данни на ЕК, годишната загуба за европейската икономика от по-ниския дял на жените в дигиталния сектор е 16.1 милиарда евро.

В заключение Петков допълни, че процесите на пазара на труда, свързани с дигитализацията, следва внимателно да бъдат наблюдавани, с цел установяване и стимулиране на положителните явления в областта на заетостта и подобряване на равнопоставеността между половете.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини