България и Пакистан се договориха за избягване на двойното данъчно облагане

  • 27 юни 2018 14:46

  • 1593
  • 0
България и Пакистан се договориха за избягване на двойното данъчно облагане
© pixabay

Правителството одобри проект на Спогодба между Република България и Ислямска република Пакистан за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонението от облагане с данъци на доходите, и упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише спогодбата. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Документът е важен елемент от междудържавната договорна база и е предпоставка за нарастване на търговския обмен и стопанската активност между двете страни. Към настоящия момент икономическите отношения между двете държави са слабо развити, като търговският обмен е твърде ограничен и не отговаря на реалните възможности и интереси на България и Пакистан.

Съществуват сфери с перспективи за развитие като енергетика, транспорт, образование, селско стопанство и строителство, където България може да има активно участие. Пакистан представлява перспективен партньор за търговско-икономическата активност на страната ни като нов пазар за инвестиране на свободни капитали, посочват от МС.

Сключването на данъчна спогодба между двете държави ще създаде правна база за активизиране и стимулиране на инвестиционния климат между двете държави. Спогодбата ще допринесе и за реализиране на реални възможности за дружествата от двете държави да осъществяват стопанска дейност в другата държава в различни сфери и отрасли. Документът ще доведе и до облекчаването на данъчната тежест, понасяна от данъкоплатците, местни лица на двете държави.

Разрешенията, възприети в проекта на спогодбата, са съобразени с действащото българско данъчно законодателство и съвременните принципи на международното данъчно облагане, отразени в актуалния Модел на Данъчна спогодба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, допълват от правителствената пресслужба.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1593 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини