Главният секретар на българското министерство на икономиката се срещна с гръцкия министър на земедел

  • 11 март 2018 10:17

  • 2114
  • 0
Главният секретар на българското министерство на икономиката се срещна с гръцкия министър на земедел
© Pixabay

Общото нарастване на износа на храни от България през последните десет години е над 120 на сто, като за миналата година той съставлява 7 процента от общия износ на страната.

Това заяви главният секретар на българското министерство на икономиката Владимир Туджаров при откриването в Атина на изложението FOOD EXPO с участието на компании от близо 20 държави, съобщи пресцентърът на министерството.

През тази година България е почетна страна партньор в най-голямото изложение за сектора в южната ни съседка. Страната ни разполага с национален щанд, на който са представени 18 български фирми от секторите на хранително-вкусовата промишленост - млечна и месна промишленост, производство на олио, брашно, ориз, бисквити, кейкове, шоколадови бонбони, консерви, натурални био продукти, минерални води, сокове и безалкохолни напитки, опаковки и др.

В изказването си главният секретар на министерството посочи, че хранителната промишленост е един от секторите, в които България има най-големи конкурентни предимства. Туджаров подчерта, че през последните години в страната ни се отчита ръст на производството на храни и напитки.

По думите му производството на храни се осъществява от над 6000 фирми, като близо половината от тях са разположени на територията на Южна и Югозападна България, което е предпоставка за добрите възможности за износ към Гърция.

По време на посещението си в Атина главният секретар на министерството на икономиката се срещна с Вангелис Апостолу, министър на земеделието и храните на Гърция, и с Константинос Михалос, президент на Атинската търговско-промишлена палата.

На тях бяха обсъдени засилване на търговските отношения, мерки за насърчаване на партньорството между компаниите от двете страни, както и възможностите за българските износители за участие в други специализирани търговски панаири и изложения.

Владимир Туджаров изтъкна, че Гърция е традиционен търговско-икономически партньор на България, като през последните години се наблюдава постоянен ръст на стокообмена между двете страни. "Тази тенденция се запазва и през 2017 г., като стокообменът отбелязва увеличение от 5,6 на сто и надхвърля 3 милиарда евро. Отбелязва се ръст, както в износа, така и във вноса", подчерта той. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2114 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини