Проф. Димитър Иванов: Моторите на растежа на България още не са запалени

  • 15 февруари 2018 07:27

  • 3031
  • 6
Проф. Димитър Иванов: Моторите на растежа на България още не са запалени
©

Премиерът има правото да показва увереност пред нацията и пред Европа и го направи. Икономическите детайли обаче не бяха прецизни и убедителни. Това каза икономистът проф. Димитър Иванов в ефира на БТВ по повод думите на премиера за икономическия ръст на страната ни.

По думите на икономиста, обаче ръстът от 3,6% не почива на продуктивна база и индустриално производство, а на повишаване на заплатите с 10%. „Ние по темп на растеж на БВП се намираме между 8-о и 11-о място в ЕС. Това не е добре. Една Румъния има 7% ръст на растеж. Моторите на растежа на България още не са запалени. Поръчките от чужбина са спаднали“, разкри той.

„Растежът от 3,6% не е достатъчен, за да мръднем напред. Чуждестранните инвестиции спадат с минус 70%. България не може да привлича преки инвестиции. Няма кой да захранва производството ни“, подчерта проф. Иванов.

Той определи хвалбите на премиера като показване на мускули.

„Въпросът за влизането в еврозоната е изключително важен. Не може сериозни икономисти да казват, че най-сетне ще падне валутния борд и отиваме в еврозоната. Самата еврозона е най-големият валутен борд. При влизането на страната ни в него се губи всякакъв монетарен суверинитет на страната, всичко отива в ръцете на ЕЦБ. За 16 години в еврозоната само една държава успя да постигне ръст на икономиката и това е Германия. Стъпка по стъпка България отдава части от своята икономика и накрая ще останем една държава, която няма да има никаква дума в ЕС“, предупреди проф. Димитър Иванов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3031 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.02.22 | 09:09

6
Много точна прогноза на икономическият ни растеж които е като на Африканска страна. Даже Албания за миналата година има 4 милиарда инвестиции докато при нас са едва 200 милиона трябва за това да благодарим на Герб.

2018.02.15 | 11:49

1
Що само на Герб, предните спаха ли, та не работеха за народа? Благодари им първо на тех, а после и на Герб.
ЕООД

2018.02.22 | 09:09

5
Ами запали го бе тиквоч ти мотора на икономиката- с плямпане не става.Аз правя фирма и Бачкам . ти само плямпаш, зарад такива кат теб няма икономика- мързелив плямпач
Ввв

2018.02.22 | 09:08

4
Няма и да запалят,докато управлява Тиква

2018.02.17 | 09:21

3
Не можах да разбера, защо през последните 20 г. никой от премиерите не привлече проф. Иванов, като част от иконимическия екип на правителство. този човек има потенциал и говори верни неща. Важното е неговите идеи и виждания да се въплатят в управленчески решения. Трагедията в
(гост)

2018.02.15 | 14:47

2
да се хванат за ръчичка и герб , знаете кои, на полето в Лондон, само тогава ще разберат, що е труд, там работят много еродирани млади хора, а дават само цигани, не са само цигани и българи с висше има, но завършили в български университети редовно обучение, и ако не са родителит

Добави коментар

Водещи новини