Глобяват предприятия в Бургас за замърсяване (снимки)

  • 07 февруари 2018 18:55

  • 1571
  • 0
Глобяват предприятия в Бургас за замърсяване (снимки)
© Булфото

На пресконференция днес, дадена по повод зачестилите сигнали за неприятни миризми през последния месец в Бургас, директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова съобщи, че „Кроношпан“ ще бъде глобен с 40 хил. лева, а операторът „Лукойл Нефтохим Бургас“ със 100 хил. лева.

Инж. Атанасова уточни, че „Лукойл“ ще бъдат санкционирани за това, че не са представени писмени доказателства за засилен контрол и предприемане на незабавни действия за индентифициране на миризмите.

В утайниците на Нефтокомбината се събират всички стари еко щети на завода. В тях буквално са изливани нефтените утайки, керосин, мазут, полипропилен и останки от старото производство и отпадъците от големия пожар преди 30 години. Щетите са големи. Утайниците трябва да се рекултивират до 2020 година – това отбеляза зам.-кмета по екология и европейска политика Руска Бояджиева.

Община Бургас изисква „ Лукойл“ и завода за обработка на дървесина „Кроношпан“ да закупят комплексна станция, която да измерва в реално време качеството на въздуха.

Председателят на постоянната комисия по здравеопазване, съобщи, че е изпълнил поетия ангажимент от преди месец когато прие подписката на инициативния комитет на протестиращите за чист въздух, като е разпратил сигнала до всички отговорни институции.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини