Производствените цени в добивната промишленост се увеличават с 4.1 на сто през декември

  • 30 януари 2018 12:25

  • 838
  • 0
Производствените цени в добивната промишленост се увеличават с 4.1 на сто през декември
© Pixabay

Общият индекс на цените на производител през декември остава непроменен спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт.

По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 4.6 на сто, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3 на сто, а в преработващата промишленост е отчетено намаление - с 0.4 на сто.

По-съществен спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2 на сто, както и при производството, некласифицирано другаде - с 0.4 на сто, а увеличение е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.6 на сто, както и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване и при производството на химични продукти - по 0.5 на сто.

Общият индекс на цените на производител през декември 2017 г. нараства с 4.1 на сто в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.1 на сто, добивната промишленост - със 7.9 на сто, и преработващата промишленост - с 2 на сто.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.9 на сто, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.3 на сто, както и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 4 на сто, а намаление е регистрирано при производството на превозни средства, без автомобили - с 3.5 на сто, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.8 на сто.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини