НКЖИ: Нямаме пари за поддръжката на гара Пионер

Управителният съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) е взел решение за продажбата на гара Пионер, защото управлението на имота е свързано с големи разходи, които са непосилни за компанията. Това се казва в отговор на НКЖИ до общинския съветник Стефан Марков.

От държавното предприятие допълват, че поради липса на финансови средства не могат да осигурят поддръжката на имота, както и неговата охрана.

Припомняме, че общинският съветник в края на миналата година попита НКЖИ за мотивите на държавното предприятие да продаде имота на гара Пионер, както и дали са водени разговори със Столичната община за предоставяне на терена за изграждане на пространства за отдих и спорт, каквито са плановете на общината, съгласно проекта за план на Борисова градина.

Според Стефан Марков мястото, на което се намира гарата, е в един от най-хубавите квартали на София и в близост до Борисовата градина, където трябва да е ясно какво ще се случи, и че то ще е в обществена полза, каквито биха били зоните за отдих и спорт, от които биха се възползвали не само жители на квартала, а на цяла София.

От отговора на държавната компания се разбира, че никой от НКЖИ не е разговарял със Столична община, която да прецени кое е най-целесъобразното решение за имота на гара Пионер. В отговора на държавната компания се посочва, че данъчната оценка на гарата надхвърля 500 000 лева.

От НКЖИ уточниха, че след решението на Министерския съвет гарата ще се продаде след търг с тайно наддаване.

От НКЖИ информираха още, че в момента имотът може да се ползва само за жп гара или спирка, но от предприятието признават, че той не се ползва по предназначение. Марков допълва, че към момента гара Пионер се използва за продажба на строителни материали и мястото на подобни дейности не е в Борисовата градина, както и че тази зона може да бъде планирана за спортни и детски площадки.

Освен това бъдещият собственик на имота, след изготвен ПУП и решение на Главния архитект на Столична община, може да промени предназначението на имота.

"Мястото е важно и най-правилно е да бъде прехвърлено на Столична община, която да прецени какво ще е полезно да се случи там.“, добави Стефан Марков.

Коментари

  1. 2018.02.15 | 07:43

    Бандити !!!!!

  2. 2018.02.15 | 07:43

    ЕГАТИ ЛИЦЕМЕРИТЕ, ПЪРВО Я РАЗВАЛИХА СЕГА РЕВАТ

  3. 2018.01.16 | 01:45

    От години имота се дава под наем. Само от 1 декар наемна площ може да се платят заплатите на полвината НКЖИ ако наемите са реални. Ще се врътнат едни милиони за правилните хора и толкова.

  1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

На живо Студио "Трето полувреме" след Полша - Колумбия 0:3