МРРБ участва в разработването на пилотен морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия-

  • 26 декември 2017 16:00

  • 2397
  • 1
МРРБ участва в разработването на пилотен морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия-
© Булфото (архив)

МРРБ участва в разработването на пилотен морски пространствен план за трансграничната зона Мангалия-Шабла. По проекта се разработва и нова система за разделно движение на корабите в териториалните води на България, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Общо 10 са партньорите от Румъния и България в него, като водещо е румънското Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове. По проекта "Трансгранично морско пространствено планиране в Черно море - Румъния, България", или MARSPLAN-BS, ще бъде изготвен цялостен анализ на румънските и българските териториални води и прилежащи територии. Основната цел на проекта е да се подобри и укрепи трансграничното сътрудничество между двете държави в областта на стратегическото и пространственото планиране на Черно море.

Сред целите му са също създаване на институционална рамка за трансграничното морско пространствено планиране за България и Румъния, консолидиране на трансграничното сътрудничество и обмяна на информация по въпросите, свързани с морската зона, определяне на визията и стратегическите цели за Черно море, приложими за морското пространствено планиране.

Филип Епитропов
2397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.27 | 07:45

1
Защо лъжете бе новини? Румъния има териториални претенции към към България в района на черноморския шелф.

Добави коментар

Водещи новини