Изследване: София е с най - голям икономически подем (видео)

  • 28 ноември 2017 12:17

  • 1626
  • 2
Изследване: София е с най - голям икономически подем (видео)
© Pixabay

Институтът за пазарна икономика представи за поредна година данни за развитието на регионите в България. И тази година областта с най – силна икономика остава София, следвана от областите Русе, Габрово, Стара Загора и Варна, предаде репортер на novini.bg.

Характерно за всички области, които имат икономически подем, е високият приход на инвестиции, което води до създаването на нови работни места по – висок доход и по – добър стандарт на живот. Областите, които се намират на дъното по икономическо развитие са Пазарджик, Сливен, Силистра и Кърджали. Тази тенденция при тези области е дългогодишна и се характеризира с липса на частни инвестиции, а от тук на висока безработица и ниски доходи.

През 2016 – 2017 година се наблюдава и цялостно оживление на българската икономика. През 2017 година по официална прогноза ръстът е 4%.

Пазарът на труда също се развива като броят на заетите е със 145 000 души над миналогодишните нива. 70% от създадените нови работни места са в столицата, София – област, Пловдив и Стара Загора.

В Северна България също има увеличение на заетостта, но то е едва с 27 000 души.

В областите Кърджали и Сливен ситуацията е най-лоша.

Работните заплати също се увеличават, но ефектът на столицата върху средното заплащане на страната става все по-осезаемо.

От Институтът за пазарна икономика са изследвали и качеството на образователната система в България. Според техните данни все още в България качеството на образование е ниско, като най – добре представили се области са Смолян, София и Велико Търново. За съжаление в много други области образователната система не е на необходимото ниво.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1626 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НЯКОЙ НО ПОЗНАЛ

2017.11.29 | 07:50

2
НО И НАЙ КРАДЛИВИТЕ УПРАВНИЦИ. ВЯРНО ЛИ Е

2017.11.29 | 07:50

1
За съжаление Кърджали продължава да запада, а беше хубав град. Сега се чува предимно турски и цигански - за какъв прогрес да говорим. Мъка.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини