14-тонен локомотивен трансформатор „полетя” във въздуха

  • 24 януари 2012 17:16

  • 1969
  • 0
14-тонен локомотивен трансформатор „полетя” във въздуха
© Интернет

Изключително отговорна, прецизна и рискова операция бе извършена от железничари от Възстановителна служба – Карнобат.

Направен е демонтаж на огромен 14-тонен локомотивен трансформатор директно на открития коловоз в депо Карнобат, съобщава за Информационна агенция КРОСС Марио Евстатиев, от „Железопътен вестник”. В операцията е бил ангажиран специализиран железопътен кран с товароподемност 60 тона и собствена маса около 100 тона.

Съоръжението е едно от няколкото в България, предназначено е за възстановяване на движението при жп катастрофи и тежки аварии, но участва и в строително – монтажни дейности по поръчка. Самата операция изиска изключителна подготовка и координация – стабилизиране на огромния кран, уточняване начина на демонтаж, позициониране на персонала – сигналисти, крановици, шлосери.

Изваждането на трансформатора от локомотива е съпроводено с изключителен риск, тъй като отместване на стрелата със сантиметър ще доведе до разлюляване на тежкия товар и нанасяне на сериозни щети по локомотива, от който се демонтира агрегата.

По думите на железничарите такава операция за последно е правена през 2001 година. „Тук работата е повече часовникарска – всичко е въпрос на милиметри, в ръцете ни са поверени животите на още няколко работници, участвали в операцията и техника за милиони левове. Нямаме място за грешки”, категорични са работниците.

Последвайте канала на

1969 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини