ЕК повиши очакванията за растежа на българската икономика

  • 09 ноември 2017 14:25

  • 2134
  • 0
ЕК повиши очакванията за растежа на българската икономика
© Pixabay

Европейската комисия (ЕК) повиши очакванията си за растежа на българската икономика.

Това съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство.

Така се очаква скок до 3,9 % през 2017 г. и 3,8 % през 2018 г. в сравнение с очакван ръст съответно от 2,9 % и 2,8 % според пролетната прогноза.

Ревизията се дължи както на доброто представяне на икономиката през първата половина на годината, така и на ревизията на данните за БВП за 2016 г.

Вътрешното търсене ще има основен принос за растежа на БВП през 2017 г., подкрепено от силното представяне на частното и публичното потребление и възстановяването на растежа на инвестициите.

По-високият внос, движен от силното вътрешно търсене, ще доведе до намаление на излишъка по текущата сметка през 2017 г. до 3 % от БВП.

През 2017 г. ЕК очаква средногодишната инфлация в България да достигне 1,0 %, като сред основните фактори за това са посочени силното вътрешно търсене, поскъпването на комуналните услуги и възстановяването при цените на енергийните стоки и основните суровини.

Очакванията на ЕК са положителните развития на пазара на труда да се запазят в средносрочен хоризонт. Растежът на заетостта през 2017 г. се прогнозира да бъде 0,7 %, подкрепен от вътрешното търсене и най-вече инвестициите.

В условията на намаление на безработицата, растежът на доходите от труд ще остане висок, като повишението на заплатите в публичния сектор няма да окаже риск за бюджетната позиция на икономиката.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2134 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини