От ДКЕВР обещават: Токът няма да поскъпне с повече от 7-8%

  • 24 януари 2012 15:37

  • 1008
  • 1
От ДКЕВР обещават: Токът няма да поскъпне с повече от 7-8%
©

Увеличение на цената на тока ще има, но няма да допуснем то да е с повече от 7-8 процента от 1 юли 2012 г.

Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Семерджиев посочи, че страната ни е остров на евтина електроенергия спрямо цените в региона и това не може да продължи дълго време.

Скоро ще е ясно по какъв начин се е отразила стачката в "Мини Марица-изток" върху свързаните с мините предприятия и върху цената на тока, очаква се справката за това да е готова идната седмица, каза Семерджиев. Загуби при всички положения има, но при този срок на стачката отражението върху цената на тока ще е минимално и това няма да е определящ фактор за поскъпването на енергията, смята председателят на ДКЕВР.

Най-същественият фактор за поскъпването на електроенергията по цялата верига на производство е необходимостта от плащане на квотите въглероден двуокис от началото на 2013 година. Цената на тока за регулирания пазар се определя от ДКЕВР за едногодишен период - от 1 юли 2012 г. до 1 юли 2013 г., така че в следващият регулаторен период ще влезе и срок с платени въглеродни емисии, обясни Семерджиев.

В енергийната система от август миналата година вече работи и ТЕЦ "AES Гълъбово", чиято енергия е по-скъпа, отбеляза Семерджиев. От значение за цената на тока е и количеството купувана "зелена" електроенергия. Всички тези компоненти повишават разходите на НЕК при формирането на енергийния микс, а компанията не може да бъде оставена в затруднено положение, коментира още Семерджиев. Все още обаче не е ясно колко ще е повишението на цената на тока на едро, какво ще е увеличението за разпределението на енергията и съответно колко ще е крайната цена за битовите потребители.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1008 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХОЙ

2012.01.29 | 13:36

1
а за острава на бедноста и ниските заплати чувал лиси бе брадосал педерунгел, дева и мушеника, измикяр на фирмите дето си плащът под-масите за увеличенията си,.....искът 5% той ни казват 8% ини лъже с намаление на 5%, че е негова заслугата, а всъшност си получавът исканата. Е тая мафия щени прокуди до-един в чужбина

Добави коментар

Водещи новини