ЕК: Нов посткризисен връх на икономическото доверие в България

  • 30 октомври 2017 14:20

  • 1241
  • 1
ЕК: Нов посткризисен връх на икономическото доверие в България
© Pixabay

През октомври общото икономическо доверие в Европейския съюз отбеляза поредно добро повишение до нов 16-годишен връх, като в същото време аналогичният индекс на Европейската комисия за България нарасна до най-високо ниво от септември 2008-а година насам, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза, предаде БНР.

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, нарасна през настоящия месец до 114,2 пункта от 113,1 пункта през септември, достигайки най-високо ниво от юни 2007 година насам - повече от година преди да стартира световната финансова и икономическа криза. Аналогичното проучване на ЕК само в рамките на еврозоната пък отчете ръст на икономическото доверие до нов 16-годишен връх.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира солидно подобрение на доверието в индустриалния и промишлен сектор (нарастване на съответния индекс до 7,8 от 6,8 пункта месец по-рано), както и в строителството (до +1,9 от -2,5 пункта) и в сферата на услугите (до 14,1 пункта от 12,6 пункта през септември), като по-слабо подобрение бележи само бизнес доверието при търговията на дребно (повишение на съответния индекс до 4,4 пункта от 4,2 пункта). Понижение отчита единствено индексът, измерващ доверието в областта на финансовите услуги (спад до 19,3 от 19,5 пункта).

През октомври индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС стабилизира за втори пореден месец на ниво от -1,6 пункта (най-високо ниво от 2001-а година насам).

Подобно на ЕК за целия Европейски съюз, важният показател за икономическото доверие в България също нарасна през октомври, достигайки 110,4 пункта спрямо 109,4 пункта през септември. Това представлява подобрение на доверието в икономиката на нашата страна за четвърти пореден месец и негово най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза. Трябва да се има предвид, че индексът на икономическото доверие за България задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Аналогичното на данните за целия ЕС, бизнес доверието в отделните сфери на българската икономика бележи също бележи солидно подобрение с изключение на строителството, където съответният индекс се влоши до -13,2 пункта от -12,9 пункта през септември. Индексът, измерващ доверието в индустриалния сектор, нарасна през октомври до 3,9 пункта от 3,0 пункта през септември, докато индекс в сферата на услугите се повиши до 14,5 пункта от 12,5 пункта месец по-рано. Индексът, измерващ доверието в сектора търговия на дребно, също регистрира солиден подем до 18,3 пункта от 15,2 пункта през предишния месец.

Индексът на потребителското доверие в България обаче отбелязва слабо понижение до -23,5 пункта от -23,0 пункта през септември, но продължава да стабилизира недалеч от неговия многогодишен връх от -22,5 пункта, достигнат през месец февруари (най-високото ниво на доверие на българските потребители от юни 2007 година насам).

Данните на ЕК за нашата страна обаче се разминават с аналогично проучване на Националния статистически институт, оповестено по-рано, според което стопанската конюнктура (бизнес климата) в България се влоши през октомври за втори пореден месец в резултат на понижените очаквания на стопанските ръководители във всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.01 | 10:58

1
Атака оплювачи.

Добави коментар

Водещи новини