Индийци инвестират 55 млн. долара у нас

  • 25 септември 2017 13:31

  • 3451
  • 3
Индийци инвестират 55 млн. долара у нас
© Министерство на икономиката

За реализацията на проекти в краткосрочен план индийски компании ще инвестират у нас над 55 млн. долара. Това е казал заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на българо-индийски бизнес форум в София, съобщиха от министерството.

"За нас Индия е важен икономически партньор в Азиатския регион. Показателно за потенциала и взаимния интерес е постоянният ръст на стокообмена и на българския износ. За последните десет години двустранният стокообмен се е увеличил близо три пъти - от 79 млн. долара през 2006 г. на 215 млн. долара през 2016 г.", е казал зам.-министър Манолев. Като примери за успешно реализирани проекти в страната ни са били посочени такива в областта на земеделието, фармацевтичната промишленост, киноиндустрията. "Предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора у нас също са оценени от индийските инвеститори", е допълнил Александър Манолев.

"Много български компании също имат потенциал да реализират проекти в Индия", е подчертал заместник-министърът. По думите му поредно доказателство за това е успешното включване на България в кампанията "Направи в Индия", инициирана от индийското правителство. Нейната цел е привличане на преки чуждестранни инвестиции в производствения сектор на страната. Няколко български компании вече са реализирали инвестиционни проекти в Индия и оперират успешно на индийския пазар в областта на интернет технологиите, опаковането на битум, производството на ветеринарни фармацевтични продукти и др. Работи се и по мащабен проект в областта на възобновяемите източници на енергия.

Индийската бизнес делегация, която е на посещение в страната ни, е сформирана от Индийския съвет за насърчаване износа на електроника и компютърен софтуер - структура, финансирана от Министерството на търговията и индустрията на Индия, и от индийския клон на регистрираната в София Балканско-индийска бизнес асоциация.

Константин Тодоров
3451 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.10.10 | 15:59

3
Браво! Сега трябва и Папуа Нова Гвинея да инвестират и нас и сме бетон!
щом индийци отварят кол центрове у нас

2017.10.10 | 15:59

2
значи сме в deep crisis ...

2017.10.03 | 19:42

1
OДо къде я докарахме. Индуски (демек цигански) инвестиции в България. Очаквам инвистициите от Буркина Фасо. Браво господа началници. Резултатите от 28 годишните ви усилия говорят ясно какво представлявате!

Добави коментар

Водещи новини