Брокери стават домоуправители

  • 18 януари 2012 22:12

  • 1181
  • 0
Брокери стават домоуправители
©

Брокери масово стават домоуправители, обяви пред „Монитор” председателят на Българската камара на агенциите за недвижими имоти Борислав Станоев. Заради стагнацията на пазара агенции за недвижими имоти често се насочвали към отворилата се нова пазарна ниша - услугата професионален домоуправител.

Секторът на недвижимите имоти се намира в адски сериозна криза и немалко брокери са изправени на ръба на оцеляването. Появилата се възможност за нов тип управление на етажна собственост се превръща в истинска спасителна сламка обясни тенденцията в пазара Станоев.

Пренасочването на агенциите за недвижими имоти към сферата на професионалните домоуправители, касиери и всякакви услуги, свързани с поддръжка на жилищни кооперации, започнало да набира сили миналата година, а сега вече е масово явление. Освен родни фирми обаче основни играчи са и чуждестранни компании, твърди Станоев.

Прилагането на професията домоуправител най-вече от брокери потвърди и Георги Славов, юридически консултант в Националната асоциация на домоуправителите в България. Той също обясни пренасочването с трудностите в продажбите на имоти и слабите печалби през последните година-две. Според него обаче новата професия не може да се прилага от всеки. „В някои фирми нямат никакви правни познания за изпълняване на тази професия, тя не е само да минеш и да събереш по три лева на човек във входа”, коментира той. Според Славов обаче най-големият проблем е липсата на регламентация. „Никой не следи дейността, никъде не се поддържа регистър на професионалните домоуправители и така остава тайна колко фирми се занимават с това и с какво качество”, обоснова се той. Освен това законът позволява и отделни физически лица да упражняват професията, като сключат граждански договор с етажната собственост. Това пък привлича не малко безработни също да потърсят препитание в тази дейност.

Така само като разлепят обяви по входовете или пуснат съобщение в интернет, биха могли да влязат в новия бранш. Оказва се обаче, че това крие сериозни рискове. „Често при нас идват хора и се оплакват, че наетият от тях домоуправител им събрал парите за консумативни разходи и изчезнал.

А понякога в касата на блока има много пари, събрани за ремонтни дейности”, разказа Славов. Затова той подчерта, че е изключително важно създаването на регистър, за да не бъде дейността на ръба на закона. „При липсата на регламентация нищо чудно услуга професионален домоуправител да предлагат и лица с присъди за престъпни деяния. Парадоксално е такъв човек да събира парите на входа”, даде пример той.

Предложението за създаването на регистър би могло да се обмисли, ако практиката по заплащане на тази дейност се е развила до такава степен, изрази готовност за промени депутатката от ГЕРБ Юлиана Колева, която е и член на правната комисия в парламента. Тя припомни, че при последните изменения на Закона за управление на етажната собственост създаването на регистър не е било регламентирано, точно за да не се професионализира дейността. В крайна сметка обаче макар да няма изрична регламентация, законът не забранява заплащането на тази услуга и тя все повече се превръща в професия. „Във всеки вход хората работят нещо друго и никой няма време да се занимава с управлението на етажната собственост, затова все по-често се прибягва към външен човек, на когото да се плати”, поясни Славов. Често се назначавали домоуправител и касиер извън блока и за да не се намесват лични взаимоотношения симпатии или дрязги при събирането и разпореждането със средствата на входа.

Последвайте канала на

Novini.bg
1181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини