Експерт: Издадени са над 4500 сертификата на сгради след обновяване

  • 29 август 2017 07:37

  • 1140
  • 2
Експерт: Издадени са над 4500 сертификата на сгради след обновяване
© Булфото (архив)

Издадени са над 4500 сертификата на сгради след обновяване, заяви в интервю за БТА Ивайло Алексиев - изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие /АУЕР/. По думите му някои от тях са повторни, защото след всяко обновяване на сградата се извършва сертифициране.

В жилищните блокове у нас преобладават ниските класове - G, E, F. Клас B са новите сгради, в страната те са между един - два процента на годишна база, посочи Алексиев. Обновяване, свързано с топлоизолации и подобряване на системите, носи минимум 40 процента икономия в енергия, а в зависимост от енергоизточника в стойност ефектът може да бъде и по-голям, уверява специалистът.

Националната програма за енергийна ефективност трябва да се развива като устойчива и дълготрайна инвестиция, заяви изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Необходимо е хората да се обединят и да управляват заедно собствеността, смята Алексиев.

Според него държавата следва да създава възможност и организационно да подпомага сдруженията на етажната собственост да могат по-лесно да реализират проектите сами. Основното предизвикателство е в управляването на съществуващите сгради, категоричен е директорът на АУЕР. По думите му при обновяването им те следва да бъдат привеждани към съвременните изисквания.

Икономиката ни е със 70-80 процента по-енергоемка от средноевропейското ниво и това според Алексиев би могло да се разглежда като предимство, защото има голям потенциал в тази посока. "Ако в Германия трябва да спестите 1 квтч енергия, инвестицията ще бъде в пъти по-голяма, отколкото ако се опитвате да направите същото в България", каза специалистът. Той смята, че е необходимо да се управлява енергията в предприятията и те да имат енергийни мениджъри. Много важна е пренастройката не да гоним Европа, а да вървим в крак с нея. Всичко е достъпно и налично, включително на българския пазар, трябва да е осъзнато и да се използва, заяви експертът.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1140 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.09.13 | 15:52

2
А как гори стиропора ,само да знаехте.

2017.09.13 | 15:52

1
Имало е 4500 възможности за лично облагодетелстване на мутро-седесарската власт по примера на Софиянски с подлезите.

Добави коментар

Водещи новини