БАБХ спря от продажба над 37 тона храни в София

  • 10 август 2017 16:25

  • 3630
  • 0
БАБХ спря от продажба над 37 тона храни в София
© pixabay.com

Областната дирекция по безопасност на храните - София град, спря от реализация над 37 тона храни при две съвместни проверки с Националната агенция за приходите /НАП/ и Агенция "Митници". Това съобщава пресцентърът на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Установено е съхранение и производство на храни в нерегистриран според действащото законодателство обект. Открити са над 16 тона храни от неживотински произход /семена от соя, кълнове, спагети, сушени гъби и други/ и 109 килограма рибни консерви. Част от продуктите са били без придружаващи документи, удостоверяващи произхода и безопасността им. Цялото налично количество е възбранено, а дейностите по производство и съхранение в обекта са спрени, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че помещенията, в които са съхранявани и обработвани храните, са били в лошо хигиенно състояние и не са отговаряли на изискванията. Издадена е заповед за спиране на експлоатацията на обекта, а на нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение. Санкцията, която ще бъде наложена, е от 5 до 10 хил. лева.

При друга съвместна проверка, извършена от служители на ОДБХ - София град, НАП и ГДБОП, е хваната пратка от над 20 тона замразен свински джолан от вътреобщностна търговия, при която е констатирано несъответствие между придружаващите документи и етикетите на продукта. Цялото количество месо е възбранено до установяване на произхода му, информират от БАБХ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3630 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини