Икономист: Заблуда е, че цените на храните трябва да са еднакви

  • 29 юни 2017 08:55

  • 1774
  • 2
Икономист: Заблуда е, че цените на храните трябва да са еднакви
© Getty Images/Guliver (aрхив)

„Голяма заблуда е това, че всички стоки трябва да са на едни и същи цени навсякъде”. Така икономистът Кузман Илиев коментира в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия актуалните данни, според които 16 от 31 хранителни продукта са по-скъпи в България, отколкото в Западна Европа.

Илиев подчерта, че понякога една и съща стока в определен магазин може да не струва толкова, колкото в търговски обект на друга улица в същия град и дори квартал.

Кореспондентът на Нова телевизия от Рим Антоанета Николова поясни, че в Италия магазини от една и съща верига продават стоките си на различни цени в различните градове.

„Търговците не могат да вдигат цените до безкрай. Затова започват да режат грамажа или качеството”, коментира още Кузман Илиев.

„Пазарът в България е много малък и не се разчита на голям оборот, а на висока надценка”, каза бившият директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1774 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
аз

2017.06.30 | 10:42

2
Абсолютно е прав! Е, не за всички стоки - някой са с монополни цени! Ако цените се уеднаквят - край с конкуренцията и ще се изравнят с най-високата цена на пазара, разбира се! а не с най-ниската!

2017.06.30 | 10:41

1
Цените по принцип трябва да се образуват по покупателната възможност на населението. Всичко останало е грабеж, и хората мизеруват.

Добави коментар

Водещи новини