БСК: Икономиката ни върви към депресия

Високата задлъжнялост на предприятията от нефинансовия сектор, продължаващата декапитализация на икономиката и обезценяването на активите, които служат за обезпечение, създават потенциална опасност за стабилността на банковата система на страната, защото обезпеченията вече нямат стабилизираща роля. Това каза на пресконференция Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара.

Той оповести данни на камарата за задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката към края на 2010 г. По данни на камарата с 2,4 пъти са нараснали задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката през 2010 г. спрямо 2005 г. В края на 2010 г. те надхвърлят 157 млрд. лева и спрямо 2005 г. са по-големи с 91 млрд.лева. Спрямо 2009 г. приръстът от 8,9 млрд.лева е 6 на сто.

Прогнозите на камарата са междуфирмената задлъжнялост през 2011 г. да нарасне с 6 на сто при наблюдавания спад на индустриалната активност. През 2010 г. спрямо 2009 г. ръстът на тази задлъжнялост е със 7,2 на сто или със 7 млрд. лева. Явлението за задълженията на нефинансовите предприятия добива хроничен характер в България, това е хронично заболяване на икономиката, заяви Данев.

Задлъжнялостта е основно в строителството, операциите с недвижими имоти и във всички сектори, които са в сериозна криза. Най-голям е делът на задълженията към финансовите предприятия - близо 30 на сто. През 2010 г. те са нараснали близо три пъти спрямо 2005 г. През 2012 г. няма да има достатъчно средства за изплащане на задълженията, заради очаквания по-слаб растеж на икономиката, смята ръководството на БСК.

Очертаващата се стагнация в икономиката преминава вече четвърта година, което означава, че тази година ще отидем в депресия, прогнозира Данев. Сред индикаторите за тази тенденция той открои намаляващи продажби, затрудненият достъп до финансиране, особено за такива ясни, по думите му, източници като еврофонодовете, намалението на износа, чийто ръст до голяма степен се е дължал на ценови фактори. Данев открои също и нарастването на броя на фалитите, което е фактор, генериращ задължения. През 2011 г. 1300 предприятия са влезли в процедура по несъстоятелност, а общият им брой е 2300.

От камарата предупредиха за увеличаване на случаите, когато несъстоятелността се обявява със задна дата, така че кредиторите - фирми или банки, да остават с "празни ръце". В тази връзка от камарата искат промени в Търговския закон.

Коментари

  1. 2012.01.12 | 11:48
    чудо е станало , работниците доволни ,банките също ,правителството още повече , е дребна подробност има 200 дни + - и амин
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет