При стачка "Мини Марица - изток" ще плаща по 1 млн. лв. неустойки на ден

  • 09 януари 2012 08:54

  • 1289
  • 0
При стачка "Мини Марица - изток" ще плаща по 1 млн. лв. неустойки на ден
©

Стачката на работниците от "Мини Марица-изток" може да започне от 14 януари, съобщи стачният комитет в дружеството. До този момент не е постигнато споразумение въпреки преговорите с ръководството в края на миналата седмица. По думите на изпълнителния директор на дружеството инж. Евгени Стойков при неизпълнение на договорите за подаване на въглища към централите, "Мини Марица-изток" ще плаща по 1 млн. лв. неустойки на ден.

Ръководството е предложило да бъдат изплатени индивидуални бонуси, но не на всички, а само на някои от работниците, но предложение е било отхвърлено от синдикатите. Второто предложение, също отхвърлено, е да се изплати сума на всички работници и служители срещу съгласието на синдикатите за преструктуриране в дружеството, пише "Капитал".

"То цели постепенно създаване на корпоративни структури и не включва съкращения на работници", поясни изпълнителният директор инж.Евгени Стойков. "В това предложение има ограничителни клаузи да не участваме в изготвянето на щатните разписания , тоест те да се правят еднолично. Затова и не можем да се съгласим с него", коментира председателят на КНСБ в дружеството Валентин Вълчев.

"Нямаме неизпълнение на споразумението със синдикатите от 12 юли 2011 г. както по т. 3 от споразумението, така и по всички останали, заяви на пресконференция изпълнителният директор на дружеството. Нещо повече - там имаше заложено увеличение на заплатите с 10%, но ние успяхме да направим средния процент на увеличение до 15%.

Поехме голям риск, защото през лятото, когато сключихме споразумението, нямаше яснота дали приходите ще бъдат такива, каквито са в момента. С общи усилия на работещите в дружеството постигнахме производствен рекорд, който е исторически в съществуването му. Когато увеличавахме през лятото заплатите, имаше професии, за които увеличението стигна 30%. Това са хора, които работят в най-трудни условия и са гръбнак на нашата работа.

В сравнение с 2010 г. доходът на всеки служител и работник от "Мини Марица-изток" се е увеличил с 220 лева на човек", заяви инж. Стойков. Според синдикатите обаче в спорната точка 3 персоналните разходи спрямо приходите трябва да бъдат съпоставим процент, какъвто са били през изминалите години.

"Получава се среден процент 38.44%, които трябва да бъдат за персонални разходи – заплати, социални плащания, намаления на храна и др.", посочи Валентин Вълчев. Спорните проценти са около 4%-5%, или7-8 млн. лева, които трябва да се разпределят между работниците. Това означава да се изплатят допълнително 1000 лева на човек, са изчислили синдикатите.

Според изпълнителния директор обаче твърденията за заложени проценти в споразумението са спекулация. "Исканията на синдикатите целят преди всичко дескридитация на ръководството заради това, че за една година пресякохме възможността за кадруване в дружеството и злоупотреби", добави заместникът му по технико-икономическите въпроси инж. Стефан Танев, като посочи, че "Мини Марица-изток" е една от най-социалните компании в България.

Еднократното плащане на допълнителна сума от 1000 лв. на човек, за която настояват синдикатите, ще струва между 8-10 млн. лв. на дружеството, а този разход не е предвиден в бизнес плана му. От ръководството заявиха, че не са оттеглили подписа си от споразумението и са готови за още преговори, като се надяват да не се стигне до стачни действия.

Печалбата на дружеството за миналата година преди облагане е била 8.8 млн. лв. За тази година прогнозната печалба е около 20 млн. лв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини