Седларски: България е с потенциал да се превърне в дигитален хъб на Балканите

  • 28 март 2017 21:51

  • 2135
  • 3
Седларски: България е с потенциал да се превърне в дигитален хъб на Балканите
© Министерство на икономиката (архив)

"България е с потенциал да се превърне в дигитален хъб на Балканите".

Това е казал служебният министър на икономиката Теодор Седларски на конференция за представяне на доклада "Добри практики, мерки и препоръки за стимулиране на развитието на дигитални и дигитално задвижвани микро, малки и средни предприятия", организирана от MOVE.bg, съобщиха от Министерството. Докладът, изготвен в партньорство с Министерството, е в рамките на инициативата на EDIT.bg за проучване на добрите български и световни практики за подкрепа на дигиталния сектор като отрасъл с най-висок икономически потенциал. В конференцията е участвал още министърът на образованието Николай Денков, както и основателят на MOVE.bg Саша Безуханова.

Седларски е казал, че Министерството вече е направило заявка за превръщането на България в дигитален хъб на Балканите по време на конференцията "Цифров ден на Европа" в Рим. В началото на април министър Седларски ще представи страната ни като иновационен хъб пред германската стартъп общност на конференция "Стартъп Кемп Берлин 2017 г.", където България е била предпочетена като страна-партньор в тазгодишното издание на събитието.

Министърът е заявил, че данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват ясно, че тя следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията, а България изпреварва част от останалите страни членки на ЕС. ИКТ предприятията генерират 4,5 на сто от общата брутна добавена стойност в икономиката, а 73,3 на сто от наетите в сектора са на възраст под 40 години, като възнагражденията при хората на възраст до 29 години са два пъти по-високи от средните за страната.

Филип Епитропов
2135 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.29 | 00:42

1
ПОНЯТИЕ ДИГИТАЛЕН ХЪБ НЕ СЪЩЕСТВУВА.
FM

2017.03.29 | 12:29

3
Съществува, т.е-(Фалшив).

2017.03.29 | 06:10

2
Лошо, Седларски, лошо! От много хъбове накрая да не се бъгнем.

Добави коментар

Водещи новини