-
29 декември 2011 10:18
- 2082
- 4
Българското сирене се прави от немско мляко. Заради недостига на качествена суровина родно производство мандрите са принудени да внасят от чужбина. Най-често се купува от Германия и Унгария. Литър млечен концентрат от Германия излиза едва 50 ст.
Това разказа шефът на Браншовия съюз на животновъдите в България Господин Господинов. Концентрираното немско мляко обаче е с масленост едва 0,1%. Изкупната цена на нашенското краве мляко в момента пък е между 72 и 75 стотинки. Мандрите ги плащат с охота, но обикновено качественото мляко стига само до големите преработватели от бранша. Останалите трябва да търсят алтернативи като вноса, пише "Стандарт Нюз".
Причината за големия недостиг на суровина са все по-намаляващият брой животни. Според официалната статистика кравите и овцете, които се отглеждат за мляко, както и самото производство на мляко са намалели няколко пъти за последните 20 г. Най-драстичен е спадът на овцете - 6-7 пъти - от 10,5 млн. на 1,3 млн. Въпреки че националните помощи за сектора се увеличават, те все още не са достатъчни, за да стимулират животновъдите да увеличат броя на добитъка.
"Тази година помощта, която получават нашите животновъди, трябваше да достигне 50 на сто субсидията на старите страни членки на ЕС и това ги прави абсолютно неконкурентоспособни", казва Господинов. Това според него обяснява защо наши мандри могат да си поръчат овче мляко от Франция и да им излезе по-евтино, отколкото нашенското, което на всичкото отгоре е кът на пазара. Все повече намалява качественото мляко и все повече преработвателни фирми са принудени да внасят, потвърди пред "Стандарт Нюз" Величко Василев, един от собствениците на мандра край Добрич.
"Все по-трудно става да се намира качествена суровина у нас, което пък води дотам, че можем да предлагаме качествени продукти", казва Василев. Заради свития пазар производителите са принудени да продават продуктите си под тяхната себестойност, твърди той. Качествено сирене на практика излиза по 8-10 лв., но го даваме за по 6-7 лв., споделя производителят.
Фирмите в млечния бранш са направили съкращения на персонала между 10-15 на сто. Причината е, че с толкова се е свил обемът на работата. Това ще рече, че българите ядат с 10-15 на сто по-малко сирене и кашкавал. Догодина потреблението вероятно ще намалее още и затова част от мандрите може би ще фалират, прогнозира Василев. Млекопреработвателите в селските общини на Варненска област вече са намалели. Причината обаче не е само свитото потребление, но и новите европейски изисквания за качеството на преработеното мляко. Заради тях все по-трудно става да се набави истински качествен продукт, а дори да се намери, той струва скъпо.
Последвайте канала на
Свързани новини
Финалът в Лига Европа: стъпка към мечтания требъл за Байер или исторически триумф за Аталанта?
Ще спре ли Левски впечатляващата серия на Крумовград при Генчев?
Лудогорец ще се отърсва от шока преди големите празненства
Слуховете се потвърдиха: Почетино напусна Челси
Любо Пенев: Бившият кмет и настоящият кмет си мерят ластиците! Накрая ще потопят и футболния Хебър
България бе равностойна два гейма на олимпийския шампион Франция, но стартира със загуба във VNL
Коментари 4
Добави2013.03.19 | 22:41
2012.01.05 | 00:34
2012.01.05 | 00:34
Добави коментар
Водещи новини
Предстои заседание на МС, ето какво ще се обсъжда
22 май 202406:27
Консултации за съставите на секциите зад граница с представителите на НС в ЦИК
22 май 202406:34
Жълт код за валежи в осем области
22 май 202406:20
В този ден Самият Създател помага във всичко
22 май 202406:16
Липса на кворум провали второто за днес извънредно заседание на парламента
21 май 202420:30
"Тренд": ГЕРБ с близо 11% преднина пред ПП-ДБ преди изборите
21 май 202420:00
Диана Русинова: Смяната на асфалта ще попречи на разследването на катастрофата с кола на НСО
21 май 202419:03
Какво предвиждат новите правила за жилищни кредити?
21 май 202420:40
Камион с боеприпаси катастрофира на АМ „Струма“, движението е блокирано
21 май 202420:51
2013.03.20 | 00:00