Правят сиренето ни от немско мляко

  • 29 декември 2011 10:18

  • 2082
  • 4
Правят сиренето ни от немско мляко
©

Българското сирене се прави от немско мляко. Заради недостига на качествена суровина родно производство мандрите са принудени да внасят от чужбина. Най-често се купува от Германия и Унгария. Литър млечен концентрат от Германия излиза едва 50 ст.

Това разказа шефът на Браншовия съюз на животновъдите в България Господин Господинов. Концентрираното немско мляко обаче е с масленост едва 0,1%. Изкупната цена на нашенското краве мляко в момента пък е между 72 и 75 стотинки. Мандрите ги плащат с охота, но обикновено качественото мляко стига само до големите преработватели от бранша. Останалите трябва да търсят алтернативи като вноса, пише "Стандарт Нюз".

Причината за големия недостиг на суровина са все по-намаляващият брой животни. Според официалната статистика кравите и овцете, които се отглеждат за мляко, както и самото производство на мляко са намалели няколко пъти за последните 20 г. Най-драстичен е спадът на овцете - 6-7 пъти - от 10,5 млн. на 1,3 млн. Въпреки че националните помощи за сектора се увеличават, те все още не са достатъчни, за да стимулират животновъдите да увеличат броя на добитъка.

"Тази  година помощта, която получават нашите животновъди, трябваше да достигне 50 на сто субсидията на старите страни членки на ЕС и това ги прави абсолютно неконкурентоспособни", казва Господинов. Това според него обяснява защо наши мандри могат да си поръчат овче мляко от Франция и да им излезе по-евтино, отколкото нашенското, което на всичкото отгоре е кът на пазара. Все повече намалява качественото мляко и все повече преработвателни фирми са принудени да внасят, потвърди пред "Стандарт Нюз" Величко Василев, един от собствениците на мандра край Добрич.

"Все по-трудно става да се намира качествена суровина у нас, което пък води дотам, че можем да предлагаме качествени продукти", казва Василев. Заради свития пазар производителите са принудени да продават продуктите си под тяхната себестойност, твърди той. Качествено сирене на практика излиза по 8-10 лв., но го даваме за по 6-7 лв., споделя производителят.

Фирмите в млечния бранш са направили съкращения на персонала между 10-15 на сто. Причината е, че с толкова се е свил обемът на работата. Това ще рече, че българите ядат с 10-15 на сто по-малко сирене и кашкавал. Догодина потреблението вероятно ще намалее още и затова част от мандрите може би ще фалират, прогнозира Василев. Млекопреработвателите в селските общини на Варненска област вече са намалели. Причината обаче не е само свитото потребление, но и новите европейски изисквания за качеството на преработеното мляко. Заради тях все по-трудно става да се набави истински качествен продукт, а дори да се намери, той струва скъпо.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2082 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
T.Manov

2013.03.20 | 00:00

4
Значи доколкото разбирам проблема с българските сирена и кашкавали е, че няма добитък, който да го произвежда, а добитък няма, защото държавата, дава по малко помощи. Де факто, нашите производители, купуват от други страни и така парите излизат от държавата, това не е добре. За да се правим с проблема, трябва държавата да дава повече пари на животновъдите, за да могат те да имат добитък и да са стимулирани, при което нашите производители, ще взимат наше мляко и ще правят сирена и кашкавали, при което парите ще стоят в държавата ще се въртят и няма да излизат извън нея. Лошото в случая е, че правителството, не може да намери парите за да компенсира този недостиг. Но все пак, забележете че други страни като Гърция, която в момента е ярък пример, е във почти 100% сигурен фалит и там става анархия, въпреки че се внасят милиони от туризъм всяка година, в сравнение с нашето черноморие, те печелят в пъти повече, но ето вижте във фалит са. Дано нещата да се оправят и Г-н Премиера, да измисли нещо, въпреки, че щом има 1000 лева и те са разграфени, не можеш да вземеш 1001 лева за да дадеш някъде, за жалост не можем да лепнем този, недостиг на правителството. Надявам се все пак, на оптимизъм и на късмет, за да се справим с този проблем.
НАРОДЕН

2013.03.19 | 22:41

3
АМА ТЕ И МЛЯКО СЛАГАЛИ.НЯКОЙ НЯКОГА НЯКЪДЕ ДА Е ПРОВЕРЯВАЛ ЗА ТОВА.ИЗЛИЗА МИНИСТЪР ТУПА СЕ В ГЪРДИТЕ-ВЪВЕЛ БИЛ СТАНДАРТ ЗА...ПОЩИ ВСИЧКИ ХРАНИ И КРАЙ.И ЛЕПЯТ СЕ ЛЕПЕНКИ ПО МЕНТЕ СТОКИТЕ ЧЕ СА ПО СТАНДАРТ И ВДИГАТ ЦЕНАТА-ГОТОВО НИЕ СМЕ ПО СТАНДАРТА.КОЯ Е ИНСТАНЦИЯТА КОЯТО ГИ ПРОВЕРЯВА КАКВО ВЛИЗА В ТОВА СИРЕНЕ.СЛЕД 3-4 ДЕНА СИРЕНЕТО СТАВА НА ТЕБЕШИР И ЕВТИНОТО ОТ БЪЛГАРСКО МЛЯКО И СКЪПОТО ОТ ГЕРМАНСКА КРАВА.

2012.01.05 | 00:34

2
Е как става това в България 0.75 ст,а в Германия 0.50 ст.,а пък нашия фермер с пъти по беден от немския.А за заплати да не говорим.Защо ли не можехме да си избираме къде да се родим още в течно състояние.Може би вече може да си избира човек къде да се ражда,след като все по - малко българчета се раждат в БЪлгария

2012.01.05 | 00:34

1
Благодарение на малоумните ни т. нар. политици, скоро и децата ще ги правим с вносен материал, та да отговарят на европейските изисквания! Нищо, че ще са по грозни и тъпи! Стига някой да има далавера от това, като нищо ще гласуват съответния закон!

Добави коментар

Водещи новини