До края на месец март стартират три големи жп проекта на стойност 700 млн. лв.

До края на месец март ще бъдат стартирани обществени поръчки за три големи железопътни проекти, които ще се изпълняват с европейско финансиране.

Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо АлексиевХристо Алексиев Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в, който представи екипа си, както и основните приоритети и задачи, съобщиха от пресцентъра на министерството. Той посочи, че това са проектите за модернизация на жп отсечките Елин Пелин – Костенец, Костенец – Септември и София – Волуяк, която е част от жп линията София – Драгоман. Общата им стойност е около 700 млн. лева. Ще работим основно в две направления – приключване на проектите от стария програмен период и стартиране на новите проекти, за да не се допуска закъснение в предварително заложените графици. До края на следващия месец трябва да бъдат представени от бенефициентите всички доклади за приключване на проектите по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. Едно от неизпълнените условия по Споразумението за партньорство с ЕК е свързано със сектор „Транспорт“, заяви Христо АлексиевХристо Алексиев Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в. Страната ни все още няма приета Интегрирана транспортна стратегия с хоризонт до 2030 г. Колегите от министерството в момента работят по подготовката на документа и предстои до края на месец март да бъде приета екологичната оценка, посочи Алексиев. След което документът ще бъде изпратен за одобрение от Министерския съвет. Друг проект, който се нуждае от ускоряване е стартирането на Лот 3.2 от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Трябва много бързо да се предприемат конкретни действия по този проект, защото в противен случай има реален риск от загуба на европейско финансиране.

Министър Алексиев посочи, че БДЖ е в критично състояние и през 2016 г. мениджмънтът на дружеството не е предприел никакви мерки за справяне със ситуацията. БДЖ – Пътнически превози не са в състояние през 2017 г. да изпълняват ангажиментите си към клиентите и към държавата. Разчетите показват, че само за 2016 г. дружеството е дало 1 млн. лева за трансбордиране на пътници с автобуси, поради липса на локомотиви, заяви Алексиев. Не искам концесията на летище София и оздравяването на БДЖ да се разглеждат паралелно. Средствата от реализирането на концесионната процедура по закон отиват в държавния бюджет и ако БДЖ не представят ясен план за развитие на националния железопътен превозвач, тези средства няма как да им бъдат отпуснати. Министърът допълни, че ще се обследват възможностите за краткосрочно рефинансиране на задълженията на БДЖ.

Разпоредил съм прекратяване на рамковото споразумение на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за ремонт и рехабилитация на железопътна инфраструктура“, заяви Алексиев. По думите му процедурите трябва да се възлагат с обществена поръчка за да има равнопоставеност между всички фирми и повече конкуренция при избора, което би довело до по-добра цена и качество. В случай на необходимост от спешни ремонти ще се следват разпоредбите на Закона за обществените поръчки.

По отношение на концесията на летище София министърът посочи, че планира да проведе по-широк дебат с всички заинтересовани страни, преди да реши как ще се развива аеропорта. За летище Пловдив концесията е добър вариант и там ще работим за приключване на концесионната процедура.

В рамките на два месеца трябва да бъде изготвена програма за развитие на българските пристанища, каза министър Алексиев. Втори приоритет във водния сектор е подобряване на взаимодействието между държавното дружество, което стопанисва инфраструктурата и пристанищните оператори, както и ясно разпределение на отговорностите и ангажиментите между тях. Алексиев посочи, че България е поела ангажимент към Европейската комисия за драгирането на река Дунав и до края на месец февруари ще бъде стартирана обществена поръчка за тази дейност.

Коментари

 1. 2017.02.13 | 08:18
  НЕ, в никакъв случай.Изчакайте изборите ,Герб пак да дойдат на власт и тогава ги стартирайте,че за изборите ще са се поразтоварили финансово
 2. 2017.02.13 | 08:18
  Но за Варна-Русе няма пари.
 3. 2017.02.13 | 08:18
  Първият и най-важен проект, Е, ЖП товарни превози да е в Държавни Ръце. -ТОЙ ще ви изнудва, когато и както може. И ще го плаща целият Бг народ, без Маймуните разбира се.
 4. 2017.02.13 | 08:12
  Българио мила , земя на герои .
 5. 2017.02.08 | 13:16
  Политиците обичат обществени поръчки, от там се краде яко, ха ха ха, затова всичко направено с такива поръчки е гола вода, щото повечето от парите се крадат, няма как да стане иначе ...... и всичко е безнаказано ....., ха ха ха , добър вечер уважаеми зрители, спите ли, или само гледате, и от двете полза няма, щом само спите и гледате, така ще е .....
 6. 2017.02.08 | 11:06
  Стига с тези обществени поръчки .Аз съм от Симеоновград.На фона на похарчените стотици милиони новата ни гара няма две нови пейки в чакалнята.И добре,че началник гара е пренесъл две от старата. Защото щяхме да чакаме влака седнали на пода.И вместо да покаже предимството на железницата в лошото време некадърното управление на БДЖ само се оправдава.Питам,що за стопани сте.На фона на похарчени толкова пари,влаковете Свиленград-София да не могат да конкурират автобусите.Що за политика,екология,икономия и т.н.И за управата на БДЖ със съкращения на персонал няма да стане.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет