Финансовото министерство нареди плащане от близо 3 млн.лв от БДЖ

  • 22 декември 2011 11:30

  • 769
  • 0
Финансовото министерство нареди плащане от близо 3 млн.лв от БДЖ
©

Министерството на финансите нареди плащане по главница на държавно гарантиран заем за финансиране на "Проект за оздравяване на железницата", отпуснат от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР).

Тя възлиза на 2,97 млн. евро и дължима от кредитополучателя "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. Падежът по заема настъпи на 15. 12. 2011 г., но вноската не е преведена от дружеството-кредитополучател поради влошеното му финансово състояние, а съгласно Гаранционното споразумение Министерството на финансите представлява Република България в качеството на гарант по заема.

Решението на Министерството на финансите да активира държавната гаранция до размера на дължимата от "Холдинг БДЖ" ЕАД главница се обуславя както от желанието на правителството за подкрепа на провежданите реформи в дружеството, така и от изключително важното обстоятелство, че в случай на просрочие в плащанията по държавногарантирания заем МБВР може незабавно да суспендира усвояванията по всички активни заеми за страната.

Последвайте канала на

Novini.bg
769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини