Евродепутат: България да започне конкретни стъпки за еврозоната

  • 13 декември 2016 18:01

  • 7407
  • 4
Евродепутат: България да започне конкретни стъпки за еврозоната
© Getty Images (Архив)

България трябва да предприеме конкретни стъпки за присъединяване към еврозоната. Това смята евродепутатът Андрей Ковачев.

Днес той присъства на среща на Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент. Приет бе доклад, който разглежда възможностите за реформа на институционалната структура на ЕС. В окончателно одобрения вариант на текста залегнаха няколко предложения на българския евродепутат от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев, в които той призовава всички държави-членки да участват равноправно в дискусията за бъдещето на Съюза като се избегне фрагментирането на „ядро“ и „периферия“.

В своите изменения Ковачев припомня, че всички държави-членки, с изключение на Обединеното кралство и Дания, имат договорно задължение да се присъединят към общата валута, когато изпълнят необходимите критерии. Затова според него мерките за укрепване на еврозоната не трябва да затрудняват присъединяването на държавите, които все още не са част от нея. Българският евродепутат призовава също така за увеличаване на ресурсите, предназначени за Общата външна политика и политика за сигурност.

„Европейският съюз се намира в критичен момент и ако не искаме да изгубим постиженията от последните няколко десетилетия на европейска интеграция, трябва да помислим как да го променим, за да стане по-демократичен, прозрачен и разбираем за европейските граждани. Ренационализацията на вземането на решения често се представя като универсално решение, но нито една страна не може да се справи сама с глобалните предизвикателства, пред които сме изправени“, подчерта Ковачев.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
7407 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.12.19 | 14:27

4
бля ,бля , за каква демокрация говори тоя ? та ние сме в робовладелческо общество

2016.12.19 | 14:27

3
Бързат да ни доограбят, защото виждат, че ЕС се разпада!

2016.12.19 | 14:27

2
Кога излязохме от лигата на банановите републики че да влизаме в Еврозоната?

2016.12.19 | 14:27

1
НЕ. БЛАГОДАРЯ. НЯМА ДА СПАСЯВАМЕ ЕС С ЦЕНАТА НА ЖИВОТА НА БГ НАРОД.СТИГА ВИ ВЕЧЕ.

Добави коментар

Водещи новини