Владимир Владимиров: Служителите на БДЖ ще получат заплатите си

  • 19 декември 2011 08:28

  • 1448
  • 1
Владимир Владимиров: Служителите на БДЖ ще получат заплатите си
©

Имаше компромис и от двете страни, затова стигнахме до споразумение. Постигнахме запазване на доходите на служителите, което в криза е много важно. Ние направихме компромис с отпуските и обезщетенията за пенсиониране. Идват празници и е хубаво, че влаковете тръгнаха.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Синдиката на железничарите в БДЖ Петър Бунев.

По думите му, рано е да се каже имаше или нямаше смисъл стачката. "Стачката е последното оръжие, но в онзи момент не можахме да постигнем компромис, затова се стигна до протеста", добави той.

Според председателя на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров, важно е, че новите колективни трудови договори са много по-близо до реалното състояние на железниците, което улеснява продължаването на реформите. "Загубите на БДЖ от стачката са 2,5 млн. лв., но това вече е минало, трябва да гледаме напред и да набелязваме мерки, чрез които да продължим подобряването на състоянието на железниците. В "Товарни превози" успяхме да запазим клиентите си, а за "Пътнически превози" трябва да мине още малко време, за да направим по-адекватна оценка", уточни той.

"Служителите на БДЖ получиха аванс, проблемът беше дали ще има пари за заплатите на работниците от "Пътнически превози", но е много важно, че стачката спря, защото ако беше продължила още няколко дни, пари за заплати нямаше да има. Все пак реформите предстоят, всички рискове за компанията остават, но трябва да направим всичко необходимо, за да спасим двете дружества в БДЖ.

Той изрази надежда, че до края на годината 2000 служители ще приемат офертата на БДЖ за доброволно напускане, за което ще получат по 6 заплати накуп. Владимиров уточни, че до петък офертата е била приета от 1050 железничари.

Припомняме, че днес синдикатите и ръководството на БДЖ трябва да подпишат новия колективен трудов договор в железниците.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1448 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мимикрия

2011.12.20 | 10:48

1
КОМСОМОЛ, КОМСОМОЛ ТИ ЛЕТИШ КАТО СОКОЛ .....

Добави коментар

Водещи новини