Община Перник иска 20 млн. лв. безлихвен заем

  • 16 август 2016 09:13

  • 1031
  • 0
Община Перник иска 20 млн. лв. безлихвен заем
©

Решението на община Перник за справяне с трудното финансово състояние е да направи искане за предоставяне на временен безлихвен заем на обща стойност 20 млн. лв. в началото на оздравителната процедура, се съобщава в проекта на плана за финансово оздравяване.

Необходимите средства за погасяване на просрочените задължения са в размер на 18,9 млн. лв., а за връщане на отпуснатите от централния бюджет временни безлихвени заеми на община Перник през 2015 г. също ще са нужни още 6,5 млн. лв.

Общината няма възможност да задели ресурсите от бюджета за тази година, поради което ще направи искане към Министерството на финансите за предоставяне на нов временен безлихвен заем в размер на 16 млн. лв. до края на 2016 г., средствата от който ще използва за погасяване на просрочени задължения към доставчици и 10 млн. лв. за връщане на старите временни безлихвени заеми.

През 2017 г. ще бъдат поискани още 4 млн. лв. безлихвени заеми за погасяване на просрочените задължения. Очакваният фискален ефект възлиза на 10,2 млн. лв.

При това положение изпълнението на заложените във финансовия оздравителен план на община Перник намерения, свързани основно с намаляване на просрочените задължения и на разходите за глоби, санкции и наказателни лихви е възможно само и единствено при хипотезата, че министърът на финансите одобри отпускането на нов временен безлихвен заем на общината, смята кметът Вяра Церовска.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини