Тотално онлайн наблюдение на горивата от 1 януари догодина

  • 06 декември 2011 21:44

  • 2062
  • 1
Тотално онлайн наблюдение на горивата от 1 януари догодина
©

От 1 януари ще заработят всички съоръжения, чрез които митниците ще могат да наблюдават по 24 часа чрез онлайн връзка 100% от данните за горива, които постъпват в България и се разпространяват на вътрешния пазар.

Това съобщи Димитър Добрев, директор по производство в „Лукойл Нефтохим Бургас”. Вчера той представи напредъка на компанията по монтиране на контролните уреди в двата данъчни склада за съхранение на горива. Става въпрос за „Нефтохим“ Бургас и нефтен терминал „Росенец”, пише "Монитор".

И на двете места са монтирани над 90% от необходимите уреди, поясни Добрев. Някои от тях вече работят и дори сега от Агенция „Митници” могат да следят всяко движение на горива в рафинерията и пристанището. Останалите съоръжения ще бъдат въвеждани в експлоатация поетапно, като целта е в началото на 2012 г. да бъде осъществена пълна онлайн връзка на данъчните складове с митниците. „В най-тежкия вариант до 15 януари ще бъдат гарантирани и сертифицирани всички уреди и ще се подават данни към Агенция „Митници”, каза Добрев. Той обясни още, че така окончателно ще отпаднат всички съмнения относно прозрачността на транзакциите с горива у нас.

Така непрекъснато ще се отчитат данните за наличното количество горива в резервоарите на пристанище „Росенец”, които са 36 на брой с обща вместимост от 533 хил. тона. Същото важи и за 169-те резервоара в „Нефтохим”, чиито обем е 1,067 млн. тона. От „Лукойл” припомниха още, че и досега количествата са били измервани, но това не е ставало чрез онлайн връзка. Практиката е била митничарите да отчитат данните за постъпилите и препратените към вътрешния пазар горива на място.

Според Добрев до края на следващата година ще бъдат монтирани и тези уреди, които ще позволят на митниците да наблюдават и всички количества нефтени продукти, които отиват за износ от България. Това обаче не касае пряко приходите в хазната, защото горивата за експорт не се облагат с акцизи.

Монтирането на такива контролни уреди се изисква по специална наредба. Според текстовете „Лукойл” трябваше да изпълни изискванията до края на юни тази година. Заради закъснението през лятото шефът на Агенция „Митници” Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната отне лицензите за управление на двата данъчни склада. Съдът обаче спря заповедта за предварително изпълнение на отнемането им и така компанията продължи да работи.

Според Добрев закъснението се е получило, защото заложените срокове са нереалистично кратки за мащабите на рафинерията. Обикновено пък изпълнението на такава задача отнемало дори години. Причината е, че за изработването на някои уреди са необходими по 12 месеца.

Близо 29 млн. долара е инвестирала нефтената компания до момента, за да изпълни изискванията на държавата, разказаха експертите от „Лукойл”. За да бъдат направени проекти на всички съоръжения, са били привлечени 3 големи проектантски компании, били са сключени договори с повече от 40 фирми от цял свят за доставка на оборудване и с 13 компании, които са били ангажирани със строително-монтажните работи.

Така са били изградени няколко десетки километра нови кабелни трасета, била е инсталирана специална радарна система с над 200 радара и нови сървъри.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2062 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ХА ХА ХА ГОЛЯМА ОПАШАТА

2011.12.09 | 09:53

1
Митническият пункт на нефтопристанище "Росенец" е затворен, съобщиха от Агенция "Митници". Това се налага заради реорганизация на работата, тъй като броят на работещите там митничари е твърде голям. Досега заети на пункта са били 12 митничари

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини